Suđenje

Sutra izricanje presude za silovanja u Kotor-Varoši

9. Februara 2023.10:46
Banjalučko Okružno javno tužilaštvo zatražilo je u završnoj riječi da se Mirko Božić te Ostoja i Bosiljko Marković proglase krivim za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Kotor-Varoši, a Odbrana je predložila da Okružni sud u Banjaluci odbaci optužbe, te je izricanje presude zakazano za 10. februar.
Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Prije iznošenja završne riječi, Tužilaštvo je odustalo od tačke optužnice koja se odnosila na zločin prema M. K., za šta se teretio Predrag Cicmanović, koji je preminuo, te je protiv njega obustavljeno gonjenje.

Božić i Markovići su, prema navodima optužnice, 28. juna 1992. godine, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, izvršili silovanje više žena hrvatske nacionalnosti na području opštine Kotor Varoš.

Tužilac Igor Cimeša se osvrnuo na činjenicu da je tokom suđenja promijenjena pravna kvalifikacija krivičnog djela koje je iz silovanja prekvalifikovano u ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ali i činjenicu da su sva trojica osuđeni zbog sličnih radnji.

“Tačno je da se radi o događaju iz istog dana i na istom mjestu, ali je to prema oštećenim koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Tužilaštva BiH, to jeste presudom Suda BiH. (…) Vezano za status koji su oštećene imale u to vrijeme, vidimo da je riječ o civilnom stanovništvu, to jeste da pripadaju kategoriji zaštićenih, prema međunarodnom humanitarnom pravu”, rekao je Cimeša.

Prema njegovim riječima, oštećene nisu imale mogućnost za pružanje otpora, te je naveo da je, prema iskazima i izjavama koje su tokom istrage dali optuženi i oštećene, nesumnjivo utvrđeno postojanje prisilnih seksualnih odnosa.

Podsjetio je tužilac na dio optužnice koji se odnosi na oštećenu M. M. i iskaze kako su optuženi crvenim kombijem došli pred njenu kuću, odveli je u jednu vikendicu u selu Grabovci, gdje su Božić i Ostoja Marković imali polni odnos sa njom, a na sličan način je Tužilaštvo opisalo silovanja M. P., J. P. i A. Č. i da su oštećene “čule jedna drugu kako mole da im to ne rade”.

Ostoja i Bosiljko Marković su ranije presudom Suda BiH osuđeni na po deset godina zatvora za silovanje maloljetnice na području Kotor Varoši.

Božićeva braniteljica Jasminka Jovišević je kazala kako je iz završne riječi tužioca zaključila da on pokušava da prikrije nezakonitosti koje su pratile taj slučaj.

“Sve što je u ovom postupku urađeno – urađeno je nezakonito i Sud je doveden u položaj, ne svojom krivicom, da mora donijeti presudu na osnovu nezakonitih radnji”, navela je Joviševićeva.

Ona je napomenula da je prvo vojno tužilaštvo tretiralo na nezakonit način njenog branjenika, počevši od prvog ispitivanja, a da je tu praksu kasnije preuzelo i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka te da zapisnici o saslušanju nisu urađeni na zakonit način.

“Izjave oštećenih su pisane rukom. Ne zna se ni kome su one dale te izjave, pred kojim organom”, navela je Joviševićeva, te da je tužilac prekvalifikovao krivično djelo u ratni zločin tek kad je nastupila apsolutna zastara za krivično djelo silovanja, za šta je njen branjenik prvobitno bio optužen.

Branilac Bosiljka Markovića, advokat Goran Bubić rekao je da za krivično djelo ratnog zločina nikada nije sprovedena istraga te da optuženima prije promjene optužnice nije data mogućnost da se izjasne po ovom osnovu.

“Mom branjeniku je bila obavezna odbrana prilikom saslušanja jer je u tom trenutku bio u pritvoru. Isto tako, napominjem da su oštećene imale ignorantski status prema ovom slučaju, da se nisu pojavile ni na jedan poziv za svjedočenje i da će to ići na teret optuženih”, naveo je Bubić.

I branilac Ostoje Markovića, advokat Zoran Bubić isticao je nepravilnosti koje su se odvijale u procesu izvođenja dokaza i da su svjedoci saslušavani na nezakonit način.

“Iz izjava oštećenih proizilazi da one u iskazima nisu identifikovale lica za koja kažu da su ih silovala”, rekao je Bubić.

Naveo je i da njegov branjenik nikada nije dobio optužnicu, te da nije imao branioca u periodu uzimanja pomenutih iskaza i izjava, te je odluka tužioca da izbaci jednu tačku optužnice samo pokušaj da se izbjegne dalje kompromitovanje jer je oštećena M. K. izjavila da je nije napao njegov branjenik, nego da ju je baš on zaštitio.

Izricanje presude je zakazano za 10. februar.

 

Đorđe Vujatović