Suđenje

Počelo suđenje Patkoviću i Šehoviću za kupovinu automobila novcem boraca

9. Februara 2023.13:52
Iznošenjem uvodnih riječi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i Odbrane, počelo je suđenje Šerifu Patkoviću, bivšem predsjedniku Upravnog odbora Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračke populacije te Seni Šehoviću, bivšem direktoru Fondacije, koji se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.
Šerif Patković. Foto: N1

Tužilac Feđa Fejzagić iznio je uvodnu riječ, kazavši da će Tužilaštvo – saslušanjem predloženih svjedoka, uposlenika i članova Upravnog odbora Fondacije, te ispitivanjem vještaka ekonomske i mašinske struke kao i materijalnom dokumentacijom – dokazati da je Šehović, sredstvima iz Fondacije i bez neophodnih odluka, izvršio nabavku vozila, a koje je u periodu obuhvaćenom optužnicom koristio Patković u privatne i njemu poznate svrhe.

Dodao je da je automobil korišten bez ikakvih evidencija, pri čemu su troškovi u vezi s korištenjem, osiguranjem i održavanjem vozila – od oko 30 hiljada –plaćani iz sredstava Fondacije, dok je pričinjena imovinska šteta Fondaciji u ukupnom iznosu od 65.991 konvertibilnih maraka.

Suada Halilagić, Patkovićeva braniteljica, najavila je da će Odbrana, nakon što s postupkom završi Tužilaštvo, predložiti dokaze materijalne i subjektivne prirode, te dokazati da njen branjenik nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret optužnicom, niti se u njegovim radnjama stiču obilježja tog krivičnog djela.

“Odbrana će dokazati da ne postoji šteta Fondaciji niti je optuženi za sebe ili drugog pribavio bilo kakvu materijalnu korist“, kazala je Halilagić, dodavši da nije oštećen fond ove fondacije koji se odnosi na rješavanje stambenih pitanja boračke populacije.

Braniteljica Halilagić je kazala da će Patkovića zastupati i braniteljica Lejla Terzimehić.

Zbog neprisustva Šehovićeve Odbrane, Halilagić je navela da se njeno uvodno izlaganje odnosi i na drugooptuženog.

Prema optužnici, koja uz saglasnost Tužilaštva i Odbrane nije čitana u sudnici, Patković i Šehović se terete da su – kao odgovorne osobe u Fondaciji od juna 2016. do oktobra 2018. godine, bez saglasnosti Vlade Federacije BiH te bez znanja i neophodne odluke Upravnog odbora – kupili automobil Volkswagen Tiguan i to novcem s računa Fondacije, koji je namijenjen za pomoć boračkoj populaciji u Federaciji.

Šehović je s firmom “Porsche Leasing” Sarajevo zaključio ugovor o finansijskom lizingu o kupovini automobila koji je plaćen s bankovnih računa Fondacije u iznosu od 84.778,59 KM. Nakon zaključenja ugovora, automobil je predao Patkoviću, koji ga je koristio bez sačinjavanja putnih naloga i bez bilo kakvih ograničenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. februar.

Aida Trepanić