Vijest

Ukinut pritvor uposleniku Državnog tužilaštva

10. Februara 2023.10:50
Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pritvor Mustafi Vrapcu, uposleniku Državnog tužilaštva osumnjičenom da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog.
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Sud BiH donio je rješenje kojim je prihvaćen prijedlog Državnog tužilaštva te je ukinuo pritvor Vrapcu, koji se tereti za počinjenje krivičnog djela “primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem”.

Osumnjičenom Vrapcu, prema saopćenju Suda BiH, određene su mjere zabrane – obavezno povremeno javljanje državnom organu, zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja, između ostalog zgrade ili prostorije Tužilaštva BiH, i sastajanja s određenim osobama.

Kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, Vrabac je pod istragom da je u proteklom periodu stupio u kontakt s jednom osobom te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi, u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužilaštva BiH, pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

Vrapcu je Sud BiH 9. januara, nakon hapšenja, odredio jednomjesečni pritvor.

Glavni tužilac je naložio suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužilaštva BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija