Članak

Lokalno pravosuđe: Optuženi nedostupni pravosudnim organima

22. Marta 2011.00:00
Četvorica optuženih za zločine počinjene 1992. godine na području Odžaka, Slavonskog i Bosanskog Broda, nisu dostupni pravosudnim organima BiH, navode u Okružnom tužilaštvu Doboj.

This post is also available in: English

Okružni sud u Doboju je u februaru 2011. godine potvrdio četiri optužnice zbog zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom, i to protiv Miroslava Kopljara, Marka Miloša, Nijaza Čauševića i Dalibora Slabića.

U Okružnom tužilaštvu tvrde da četvorica optuženih nisu dostupni pravosudnim organima.

“Optuženi se nalaze na poznatim adresama u Slavonskom Brodu, te trenutno nisu dostupni domaćim pravosudnim organima”, kazala je za BIRN – Justice Report Slobodanka Lukić, portparolka Okružnog tužilaštva Doboj.
           
U optužnici protiv Miroslava Kopljara zvanog Balo, bivšeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Bosanski Brod, navodi se da je od aprila do oktobra 1992. godine sudjelovao u hapšenju, pretresanju i oduzimanju imovine, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila Srba i Bošnjaka.

Tužilaštvo tvrdi da je Kopljar tokom 1992. godine bio stražar u logoru formiranom u prostorijama stare zgrade Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) u Bosanskom Brodu, kao i logoru Vojne policije HVO-a na stadionu Fudbalskog kluba “Polet” u tom gradu.

Kako stoji u optužnici, Marko Miloš je, kao pripadnik Vojne policije 108. slavonskobrodske brigade Hrvatske vojske, od maja do septembra 1992. godine učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila.

Miloš je tokom 1992. godine premlaćivao i zlostavljao zatvorenike u različitim objektima na području Odžaka i Bosanskog Broda, kao i Slavonskog Broda u Republici Hrvatskoj.

Zločini počinjeni Bosanskom Brodu optužnicom Okružnog tužilaštva Doboj stavljaju se na teret i Nijazu Čauševiću, bivšem pripadniku Interventne satnije 101. brigade HVO-a.

Čaušević se tereti da je od marta do kraja jula 1992. godine u mjestima Sijekovac i Kolibe Donje (Bosanski Brod) učestvovao u nezakonitom pretresanju kuća, prisvajanju tuđe imovine, nezakonitom hapšenju, ubistvu i zatvaranju civila srpske nacionalnosti.

Okružni sud Doboj potvrdio je optužnicu i protiv Dalibora Slabića zvanog Taibov ili Kerber, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije 101. brigade HVO-a Bosanski Brod.

Slabiću se stavlja na teret da je od aprila do oktobra 1992. godine sudjelovao u pretresanju kuća, kao i zatvaranju, mučenju i zlostavljanju civila. Tužilaštvo ga tereti i za silovanje žena koje su bile zatočene u različitim objektima.

Civili na području Bosanskog Broda zatvarani su u staroj zgradi Policije, stadionu “Polet” i Srednjoškolskom centru “Fric Pavlik”.

A.G.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English