Vijesti


Lazarević i ostali: Prijedlog izmjene optužnice 22. Jula 2010. Članak Na kraju obnovljenog suđenja četvorici optuženih za zločine u Zvorniku, Državno tužilaštvo je podnijelo zahtjev za izmjenu optužnice u odnosu na oslobađajuće tačke prvostepene presude.
Dolić: Ukinut pritvor 22. Jula 2010. Članak Sud BiH je ukinuo pritvor Darku Doliću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Prozora tokom 1993. godine, te mu izrekao mjere zabrane.
Karadžić: Modificirane avionske bombe 22. Jula 2010. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske, Ekrem Suljević je potvrdio da je 26. maja 1995. godine modificirana aviobomba udarila u jednu stambenu zgradu u Sarajevu.
Karadžić: Mrtvo slovo na papiru 21. Jula 2010. Članak Trećeg dana svjedočenja na poziv Tužilaštva u Haagu, Hussein Ali Abdel Razek je kazao da mu je Radovan Karadžić u zimu 1992. godine rekao da “Srbi i muslimani više ne mogu živjeti zajedno”.
Duško Sikirica prijevremeno pušten na slobodu 21. Jula 2010. Članak Odlukom Tribunala u Haagu, bivši komandant obezbjeđenja u logoru “Keraterm” u Prijedoru pušten je prijevremeno na slobodu.
Karadžić: Strah na licima ljudi 20. Jula 2010. Članak Nekadašnji komandant snaga UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo kazao je da je od međunarodnih promatrača tokom rata u BiH dobivao informacije o protjerivanjima nesrpskog stanovništva s područja pod kontrolom bosanskih Srba.
Saslušanja o Ganićevom izručenju privedena kraju 16. Jula 2010. Članak Posljednje saslušanje u vezi sa izručenjem Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva BiH, održano je 14. jula pred Westminster sudom u Londonu.
Ivanović: Završeno saslušanje zaštićenog svjedoka I3 15. Jula 2010. Članak Pred Sudom BiH završeno je saslušanje zaštićenog svjedoka I3, koji je svjedočio u korist Odbrane Željka Ivanovića, optuženog za genocid u Srebrenici.
Određen pritvor Srpku Pustivuku 15. Jula 2010. Članak Na zahtjev Državnog tužilaštva Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Srpku Pustivuku, osumnjičenom za zločine počinjene na području općine Ilijaš.
Dolić: Vraćanje linije i pretraživanje terena 15. Jula 2010. Članak Na suđenju Darku Doliću, svjedok Odbrane je govorio o vojnim akcijama koje je zajedno sa optuženim obavljao 31. jula i prvih dana avgusta 1993. godine kao pripadnik Diverzantske jedinice “Jastrebovi” Hrvatskog vijeća obrane u Rami.