Vijest

Uslovna kazna zatvora za Mlađena Božovića zbog nasilničkog ponašanja nad “zviždačem“

16. Februara 2023.10:46
Općinski sud u Sarajevu osudio je Mlađena Božovića, bivšeg direktora Fonda za povratak u BiH, uslovnom kaznom zatvora od deset mjeseci zbog nasilničkog ponašanja u maju 2015. godine.
Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Prema presudi donesenoj prošle godine, u koju je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) imala uvid, kazna zatvora se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Božović je, prema presudi, u prostorijama Fonda podrugljivim riječima nazivao Irinu Lovrić te vikao na nju, tražeći dokumentaciju koju je u tom momentu kopirala.

“Svjestan da grubim vrijeđanjem, nasiljem prema drugom može ugroziti građanski mir, što je i htio, zgrabio rukama za ramena, te grubo odgurnuo [Lovrić] prema stolicama i stolovima koji su se nalazili u kancelariji, usljed čega je ista pala preko stolica”, navodi se u presudi.

Lovrić je na svjedočenju izjavila da je od 2006. godine bila zaposlena u Fondu za povratak kao tehnički sekretar i da je, nakon korektnog odnosa sa direktorom, 2007. godine došlo do njegovog narušavanja.

Navela je da je 2009. godine podnijela krivičnu prijavu protiv Božovića, s obzirom na nepravilnosti koje je Ured za reviziju utvrdio, nakon čega su počeli verbalni napadi na nju.

U svjedočenju, kako se u presudi navodi, Lovrić je kazala da je 14. maja 2015. godine izvršila uvid u spis predmeta koji je tražila prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama i iskopirala ga.

Tada se, stoji u presudi, “pojavio Mlađen Božović, jako uznemiren, u alkoholisanom stanju, stao na vrata te prostorije gdje je ona to kopirala, počeo da je vrijeđa i traži da mu vrati dokumentaciju koju je ukrala”, nakon čega ju je uhvatio za ruku, ramena i tako gurao.

Sud je, prema presudi, njen iskaz prihvatio kao vjerodostojan i uvjerljiv, te potkrijepljen specijalističkim nalazom.

Za krivično djelo “nasilničko ponašanje“ zaprijećena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Lovrić je status zaštićene prijaviteljice korupcije u institucijama BiH dodijeljen 2014. godine, odlukom Agencije za prevenciju i koordinaciju borbe protiv korupcije.

    Nermina Kuloglija-Zolj