Vijest

Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Mostaru

17. Februara 2023.15:34
Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano izricanje presude Juri Kordiću i osmorici optuženih za zatvaranje u logore “Heliodrom” i “Vojno”, te progon i teška zlostavljanja bošnjačkog stanovništva Mostara počinjena tokom 1993. i 1994. godine.

Mostar. Foto: BIRN BiH

U petak, 24. februara, planirano je izricanje prvostepene presude Kordiću, Draženu Lovriću, Dariju Sušcu, Nedžadu Tinjaku, Nuhanu Šikalu, Dariju Mihalju, Stanku Škobiću, Tomislavu Ančiću i Slavku Golemcu.

Oni su, prema optužnici, bili pripadnici Prve bojne Druge brigade i “Kažnjeničke bojne” HVO-a.

Ranije je Državni sud zbog smrti optuženog obustavio krivični postupak protiv Marinka Šunjića, koji se optužnicom Tužilaštva BiH skupa s Kordićem i ostalima teretio za zločine počinjene na području Mostara. U ovom predmetu je zbog smrti optuženog ranije odvojen postupak i protiv Neđada Ćorića, a potom i obustavljen u julu 2019.

U srijedu, 22. februara Odbrana Fadila Novalića iznijet će završne riječi na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora u proljeće 2020. godine.

S Novalićem su optuženi suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, direktor firme “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Dan ranije, u četvrtak 23. februara, bit će iznesene žalbe na prvostepenu presudu Hazimu Fazloviću, koji je oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin nad ratnim zarobljenicima u Brčkom 1993. godine.

Sud je u presudi, koja je izrečena u decembru 2022. zaključio da nije dokazana komandna odgovornost Fazlovića kao komandanta Trećeg bataljona 108. motorizovane brigade Armije BiH, ali da nije sporno da je u Boderištu 8. marta 1993. stradalo 11 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Prema optužnici, Fazlović je propustio da kazni pripadnike Interventne jedinice Trećeg bataljona koji su bili poslani u Boderište za vrijeme borbenih dejstava.

Vijeće je ocijenilo da nijedan svjedok nije bio direktni očevidac zarobljavanja i zlostavljanja, pa samim tim ni da li su u tome učestvovali pripadnici Interventne jedinice koja je bila podređena Fazloviću.

Naredne sedmice se nastavljaju suđenja i za zločine počinjene na području Rogatice, Bužima, Teslića, Doboja, Donjeg Vakufa, Viteza, Zvornika, Gradiške, Orašja, Nevesinja, Mostara, Sarajeva, Vlasenice, Ilijaša, Sokoca, Brčkog, Ključa, Lukavca te Vogošće.

Aida Trepanić