Vijesti


Karadžić: Civili na meti snajperista 20. Januara 2011. Članak U nastavku svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva KDZ-450 izjavio je da su zaraćene strane na području Sarajeva podjednako kršile primirje, te da je teško bilo utvrditi iz kog pravca je otvarana vatra.
Kuvelja: Djelimično priznanje krivice 19. Januara 2011. Članak Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Božidara Kuvelju, nekadašnjeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji se sumnjiči za zločine na području Srebrenice.
Lokalno pravosuđe – Despot: Žalbe Tužilaštva i Odbrane 19. Januara 2011. Članak Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) iznesene su žalbe na presudu Željku Despotu, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva dvaju civila počinjenog 1992. na području općine Ključ.
Karadžić: Gađanje nepreciznim “kremama” 19. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, bivši pripadnik UNPROFOR-a izjavio je da je u ljeto 1995. godine primijetio da su civili u Sarajevu konstantno bili granatirani improvizovanim raketama.
Karadžić: Periodi neizvjesnosti 19. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva izjavio je da su srpske snage nekada izvodile napade na Sarajevo kao reakciju na vojne operacije “muslimanskih snaga” u drugim dijelovima BiH.
Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Šok od pucnjave 19. Januara 2011. Članak Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Tužilaštva Marijan Lamešić i Šimo Čančarević rekli su da tokom napada na naselje Bosanska Bijela nisu vidjeli optuženog Ivana Stjepanovića.
Lokalno pravosuđe – Čurtić: Bez optuženog u Stupnom Dolu 18. Januara 2011. Članak Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i svjedok Odbrane Ermina Čurtića, optuženog za zločine u Stupnom Dolu, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu rekao je da ga u oktobru 1993. godine nije vidio u tom selu.
Nešković i ostali: Spajanje postupaka 14. Januara 2011. Članak Sud BiH je donio odluku da spoji predmet Dragana Neškovića i Zorana Ilića, optuženih za zločine u Srebrenici, sa postupkom koji se vodi protiv Dragana Crnogorca.
Gajić: Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora 14. Januara 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je da Sud BiH produži pritvor Pavlu Gajiću, optuženom za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen na području Bihaća, čemu se Odbrana usprotivila.
Selimović i ostali: Dokazi o smrti ratnih zarobljenika 14. Januara 2011. Članak U nastavku suđenja Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza u kojima se navode podaci o pozicijama i kretanju optuženih iz februara 1995. godine, te smrti pojedinih ratnih zarobljenika.