Članak

Kuvelja: Djelimično priznanje krivice

19. Januara 2011.00:00
Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor za Božidara Kuvelju, nekadašnjeg pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), koji se sumnjiči za zločine na području Srebrenice.

This post is also available in: English

Sud BiH je odredio pritvor, na prijedlog Državnog tužilaštva, zbog opasnosti da bi Kuvelja boravkom na slobodi mogao vršiti uticaj na svjedoke i saučesnike, te da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira.

Kuvelja, bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije MUP-a RS-a, sumnjiči se da je u julu 1995. godine učestvovao u ubistvima nekoliko desetina muškaraca u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Kuvelju na području Čajniča 18. januara ove godine.

U obrazloženju zahtjeva za određivanje pritvora, državni tužilac Ibro Bulić je rekao da “postoji sigurna i osnovana sumnja” da je Kuvelja kriv za ubistva u Kravici.

“Tokom davanja iskaza u Tužilaštvu BiH, sam osumnjičeni je dao djelimično priznanje, u kojem je rekao da je bio na poprištu gdje su se dešavale masovne likvidacije, te da je preduzeo aktivne radnje u krivičnom djelu. Kazao je da je, po naredbi komandira voda, pucao iz puškomitraljeza u grupu zarobljenika”, dodao je Bulić.

Izet Baždarević, branilac osumnjičenog, rekao je da ne osporava da postoji “sumnja o krivici”, ali je dodao da bi “kućni pritvor bio puno adekvatnija mjera Suda”.

“Zločin se desio prije 15 godina, a za sve to vrijeme moj branjenik nije vršio uticaj, niti je to pokušao. Također, smatram da je nemoguće govoriti o rušenju javnog mira kada je zločin počinjen tako davno”, rekao je Baždarević.

Pred Državnim sudom trenutno je za ubistva počinjena u julu 1995. u Kravici optuženo sedam nekadašnjih pripadnika Centra za obuku “Jahorina” MUP-a RS-a, dok je Milivoje Ćirković, bivši pripadnik iste jedinice, nakon priznanja krivnje osuđen na pet godina zatvora.

                         D.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English