Članak

Lokalno pravosuđe – Despot: Žalbe Tužilaštva i Odbrane

19. Januara 2011.00:00
Pred Vrhovnim sudom Federacije BiH (FBiH) iznesene su žalbe na presudu Željku Despotu, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva dvaju civila počinjenog 1992. na području općine Ključ.

This post is also available in: English

Žalbu na presudu podnijelo je Kantonalno tužilaštvo u Bihaću, a podržalo Tužilaštvo FBiH, jer je kazna  izrečena Despotu u septembru 2010. godine “neadekvatna”.

“Ostajemo pri žalbi Kantonalnog tužilaštva iz Bihaća. Prvostepeni sud je pravilno utvrdio činjenice, međutim izrečena kaznena sankcija ne odgovara djelu koje je počinjeno. Tako predlažemo da se izrekne veća kazna kako bi se ispunila svrha kažnjavanja”, objasnio je Vlado Mišković, tužilac Tužilaštva FBiH.

Odbrana smatra da su navodi Kantonalnog tužilaštva “neosnovani” i da se presuda treba poništiti. Vrhovni sud FBiH će odluku donijeti naknadno.

Despot je pred Kantonalnim sudom u Bihaću u septembru 2010. osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva civila Envera Bahtagića i Ejuba Bajramovića u ljeto 1992.

U presudi stoji da je optuženi “radi razjašnjenja okolnosti oko njegovog ranjavanja, koje se desilo u naselju Krasulje” (općina Ključ), pronašao Bahtagića i Bajramovića te ih poveo u Policijsku stanicu Ključ.

Na putu do Ključa, nedaleko od sela Ramići, Despot je ubio obojicu muškaraca pucajući iz automatske puške.

Na ovom ročištu, Vesna Rujević, braniteljica optuženog, zatražila je da se presuda Kantonalnog suda poništi i optuženom ukine pritvor.

“Kantonalni sud u Bihaću nije isplatio naknadu za mog branjenika kako bi nam bilo omogućeno skupljanje daljnjih dokaza. Odbrana je imala više svjedoka koje je trebala saslušati, ali zato što nismo dobili predujam, nismo bili u mogućnosti doći do njih i pripremiti ih”, kazala je Rujević.

S.U.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English