Članak

Lokalno pravosuđe – Stjepanović: Šok od pucnjave

19. Januara 2011.00:00
Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Tužilaštva Marijan Lamešić i Šimo Čančarević rekli su da tokom napada na naselje Bosanska Bijela nisu vidjeli optuženog Ivana Stjepanovića.

This post is also available in: English

Svjedok Šimo Čančarević je kazao da je početkom rata u Bosanskoj Bijeloj bio raspoređen u seoske straže koje su držali u rejonu Kukavičjaka, gdje se 11. juna 1992. godine i desio incident koji se stavlja na teret optuženom Stjepanoviću.

“Taj dan nisam bio na straži, ali sam čuo iznenadnu pucnjavu i detonacije bombi iz tog pravca. (…) Zajedno s još nekoliko komšija hrvatske nacionalnosti uputio sam se prema mjestu odakle se čula pucnjava. Kad smo stigli, saznali smo da je grupa naoružanih hrvatskih vojnika otišla prema tom dijelu sela u kojem su živjeli Srbi i odakle se čula pucnjava”, rekao je Čančarević, koji je u tom periodu bio zadužen za jednu grupu seljana koji su držali straže.

Odgovarajući na pitanja Sudskog vijeća, Čančarević je rekao da se ne može sjetiti da je tog dana vidio optuženog Stjepanovića u Bijeloj, kao ni među vojnicima koji su učestvovali u napadu jer je bio “u šoku od pucnjave i detonacija”.

Učešće u tom zločinu stavlja se na teret Ivanu Stjepanoviću, bivšem pripadniku diverzantskog voda Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Tužilaštvo Brčko Distrikta smatra da je Stjepanović od juna 1992. do septembra 1994. godine počinio više ubistava, nečovječnih postupanja, pljački i uništavanja imovine u naseljima Bijela, Cerik i Bukvik (općina Brčko).

Svjedok Čančarević je kazao da je čuo da su u tom napadu poginula tri muškarca srpske nacionalnosti i da ih je nekoliko ranjeno, te da ih je određeni broj zarobljen. Istog dana naselje Bijela je, kako je rekao, ponovo napadnuto i tada su pojedine kuće zapaljene.

Marijan Lamešić, drugi svjedok Tužilaštva, pred početak sukoba u Bijeloj bio je posrednik između hrvatskog i srpskog kriznog štaba, koji su bili formirani, kako je rekao, s ciljem očuvanja mira u tom selu.

Ovaj svjedok je ispričao da se prvi oružani incident na tom području desio 11. juna 1992. godine, kada se “iznenada začula pucnjava iz pravca sela u kojem su većinom živjeli Srbi”.

“Bili smo iznenađeni time, jer nismo znali šta se dešava ni ko puca. Ubrzo kroz centar Bosanske Bijele je prošlo vozilo s naoružanim vojnicima i dva zarobljena civila srpske nacionalnosti”, kazao je Lamešić i dodao da optuženog Stjepanovića tog i narednih dana “nije vidio”.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. februar 2011. godine.

M.A.

 

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English