Članak

Nešković i ostali: Spajanje postupaka

14. Januara 2011.15:16
Sud BiH je donio odluku da spoji predmet Dragana Neškovića i Zorana Ilića, optuženih za zločine u Srebrenici, sa postupkom koji se vodi protiv Dragana Crnogorca.

This post is also available in: English

Nakon ove odluke početak suđenja trojici optuženih zakazan je za utorak, 18. januar.

Državno tužilaštvo tereti Neškovića, Ilića i Crnogorca da su, kao pripadnici Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), učestvovali u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (opština Bratunac) u julu 1995. godine.

Optuženi Nešković je, kako se navodi, naredio dvojici pripadnika Centra za obuku da ubiju dva muškarca, što su oni i učinili, dok je Iliću na teret stavljeno da je vršio “ovjeravanje” pojedinačnim ispaljivanjem metaka u gomilu tijela strijeljanih zarobljenika.

Crnogorcu je na teret stavljeno da je lično ubio između pet i sedam zarobljenika.

Državni sud je optužnicu protiv Neškovića i Ilića potvrdio u septembru, a obojica su negirala krivicu krajem oktobra prošle godine, dok je optužnica protiv Crnogorca potvrđena 3. decembra, a on se krajem istog mjeseca izjasnio da nije kriv.

Pred Sudom BiH je u toku suđenje nekadašnjem komandantu Centra za obuku Dušku Jeviću, te komandirima četa Mendeljevu Đuriću i Neđi Ikoniću, kao i komandiru jednog od vodova u ovoj jedinici Goranu Markoviću, koji su optuženi za genocid u Srebrenici.

Učešće u ubistvima u Kravici pred Sudom je priznao Milivoje Ćirković, takođe bivši pripadnik Centra za obuku na Jahorini, koji je osuđen na pet godina zatvora.

On je u okviru sporazuma sa Državnim tužilaštvom priznao da je po naređenju izvjesnog starješine ubio jednog zarobljenika.

Marija Taušan


This post is also available in: English