Članak

Lokalno pravosuđe – Čurtić: Bez optuženog u Stupnom Dolu

18. Januara 2011.00:00
Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i svjedok Odbrane Ermina Čurtića, optuženog za zločine u Stupnom Dolu, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu rekao je da ga u oktobru 1993. godine nije vidio u tom selu.

This post is also available in: English

Miroslav Anić zvani Firga, nekadašnji pripadnik Jedinice za posebne namjene “Maturice” pri HVO-u, kazao je kako je njegovoj jedinici tokom učešća u vojnoj operaciji u Varešu 1993. godine bio dodijeljen vodič, ali da nije siguran da je to bio optuženi Čurtić.

“Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je on bio vodič. Ne mogu tvrditi da je s nama ulazio u selo, ali gotovo sam siguran da nije, jer je naša praksa bila da ne vodimo vodiča u akciju”, rekao je svjedok.

Pred Sudom BiH protiv Anića se vodi postupak zbog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika na području Kiseljaka i Vareša.

“Moja jedinica je učestvovala u vojnoj operaciji u Varešu i u vezi s tim ne mogu da dajem iskaze jer se protiv mene vodi postupak pred Sudom BiH. Mogu da govorim samo o optuženom”, rekao je Anić.

Čurtić, kako se navodi u optužnici Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, bio je pripadnik HVO-a Vareš koji je prije napada na selo Stupni Do 23. oktobra 1993. godine postavljen za vodiča u jedinici “Maturice”. Tužilaštvo smatra da je Čurtić tog dana bio u selu Stupni Do, te da je sudjelovao u ubistvima i spaljivanju civila bošnjačke nacionalnosti.

“Nakon rata, u dnevnim novinama sam čitao izjave Ermina Čurtića o dešavanjima u selu Stupni Do u kojima je opisivao dešavanja u mojoj grupi i grupi Dominika Ilijaševića, što smatram netačnim. Smatram da u vezi tih dešavanja nije govorio istinu, a u Stupnom Dolu ga nikada nisam vidio”, kazao je Anić.

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća da li je prije vidio optuženog, svjedok je odgovorio da nije i da osobu s tim imenom ne poznaje.

Dominik Ilijašević zvani Como, koji je saslušan kao svjedok Odbrane Čurtića, osuđen je na 15 godina zatvora pred Kantonalnim sudom u Zenici zbog zločina počinjenih nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva u selu Stupni Do.

Branilac optuženog Nedim Dobojlić predložio je Sudskom vijeću da u nastavku izvođenja dokaza Odbrane budu saslušani “dodatni svjedoci jer su od velike važnosti”.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. februar 2011. godine.

S.U.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English