Članak

Gajić: Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora

14. Januara 2011.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Sud BiH produži pritvor Pavlu Gajiću, optuženom za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen na području Bihaća, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Produženje pritvora Gajiću zatražen je zbog bojazni da bi optuženi boraveći na slobodi mogao vršiti uticaj na svjedoke. Odbrana optuženog je navela da ovaj razlog nije opravdan, te predložila da se pritvor zamijeni mjerama zabrane.

Sud BiH će odluku donijeti naknadno.

Gajić, pripadnik Izviđačko-diverzantskog odreda “Orlovi Grmeča” pri Drugom krajiškom korpusu Vojske Republike Srpske (VRS), tereti se da je 24. novembra 1994. godine u naselju Sokolac (općina Bihać) nožem zvanim “bajoneta” usmrtio zarobljenog vojnika Armije BiH (ABiH).

Obrazlažući razlog za određivanje pritvora, Dragan Čorlija, tužilac Tužilaštva BiH, naveo je da je optuženi i tokom istrage vršio uticaj na svjedoka Marinka Markanovića, kojeg je “više puta zvao telefonom, te se sastao s njim”.

“Optuženi je tada svjedoku kazao da se drži izjave koju je ranije dao. Markanovića su također na mobilni telefon s prikrivenog broja pozivale osobe koje su mu govorile da kaže da se ne sjeća, da ništa nije vidio i da ne smije ništa reći protiv odreda”, rekao je Čorlija.

Tužilac je dodao da su izvjesni Mile Šušljik i Rajko Gatarić vršili pritisak i na svjedoka Miću Rakića.

Prema tužiocu, Šušljik je bio komandant odreda “Orlovi Grmeča”, a Gatarić njegov zamjenik.

Nenad Balaban, Gajićev branilac, kazao je da razgovor koji je njegov branjenik vodio s Markanovićem “ne shvaća kao prijetnje i uticaj na svjedoka”.

“Tužilac je svjedoke ispitivao po tri puta dok mu nisu rekli ono što je želio, te im je postavljao kapriciozna pitanja. Što se tiče visokih oficira, čija imena neću da spominjem, ako su vršili uticaj, to su radili zbog straha od krivične odgovornosti, a moj branjenik ne može da utiče na to šta će poduzimati visoki oficiri”, rekao je Balaban.

Branilac je predložio Sudu BiH da mjeru pritvora zamijeni bilo kojom mjerom zabrane jer, kako je naveo, boravkom Gajića u pritvoru najviše su kažnjeni njegova supruga i dvoje djece, kojima je on “radeći šumarske poslove zarađivao za život”.

Gajića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u Ribniku kod Ključa 28. decembra prošle godine, od kada se i nalazi u pritvoru.

A.S.

This post is also available in: English