Suđenje

Zeljković i ostali: Tužilaštvo u dokaze ulaže kopije, Odbrana prigovara

20. Februara 2023.15:45
Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i ostalima optuženima za brojne zloupotrebe prilikom nabavki medicinske opreme za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa, prekinuto je u Okružnom sudu u Banjoj Luci, dok Vijeće ne donese odluku o prigovorima Odbrana na zakonitost dokaza.
Branislav Zeljković. Foto: BIRN BiH

Branislav Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, optužen je za milionsku zloupotrebu položaja i primanje mita. Slavko Bojić i Sani Crljić optuženi su za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju”, Dragan Dubravac za djelo “zloupotreba u postupku javne nabavke”, a Saša Marković za “davanje mita”.

Tužiteljica Sanja Tadić Stojisavljević je rekla da ne posjeduje originalnu dokumentaciju o nabavkama Instituta za javno zdravstvo RS-a, gdje je Zeljković bio direktor, nego samo fotokopije.

Ona je pojasnila da u pretresu nisu izuzeti originali jer ih nije bilo u prostorijama Instituta, a Odbrana optuženih se usprotivila prihvatanju ovih dokaza.

Prema riječima tužiteljice, ona je tokom predistražne faze, odnosno u toku provjere navoda iz prijave, iz Instituta dobila jedan dio ovjerenih fotokopija.

Odbrane su prigovorile na zakonitost dokaza, s obzirom da je riječ o kopijama ovjerenim pečatom Instituta.

“Dokazi koji su uvršteni, nisu obilježeni, nemaju broj i ne nalaze su u potvrđenoj optužnici. Na ovom pretresu se vrše nezakonite radnje jer Sudsko vijeće nije uzelo sad te dokaze na zakonit način procesnim radnjama”, navela je advokatica Zeljkovića, Jadranka Ivanović.

Aleksandar Jokić, branilac drugooptuženog Slavka Bojića, kazao je da ovjere mogu vršiti samo jedinice lokalne samouprave.

“Institut nema ovlaštenje da ovjerava fotokopije, a posebno ponude koje su dostavila druga lica”, naveo je on.

Za Odbranu je sporno i što je na osnovu kopiranih dokumenata Tužilaštvo saslušalo svjedoka Dragana Obradovića.

“Došli smo u poziciju da svi ti dokazi koji su ispred vas nisu zakoniti i na njima se ne mogu zasnivati sudske odluke. Kakvu god odluku da donesete u ovom slučaju, bilo ona osuđujuća ili oslobađajuća, njih će oboriti Vrhovni sud, zato što se sve vrijeme krši Zakon o krivičnom postupku”, navela je u prigovoru braniteljica Dubravca, Duška Bogojević.

Sudsko vijeće je na ovom ročištu odlučilo da kao neosnovane odbije prigovore Odbrane u pogledu zakonitosti prilikom provođenja naredbe za pretres Instituta za javno zdravstvo.

“Pretres koji je naredio sudija za prethodni postupak, Branimir Jukić, urađen je u prisustvu doktorice Jele Aćimović, koja je pomoćnik direktora, ali nije ovlašteno lice, jer je opis njenog radnog mjesta takav da apsolutno ne odgovara njeno prisustvo pretresu”, navela je advokatica Ivanović.

Tužiteljica Tadić Stojisavljević rekla je da su policajci Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS dobili informaciju da je direktor došao na posao, što su kasnije potvrdili i kroz izvod iz šihterice, ali da je izašao na sastanak.

“Na traženje inspektora, službenica Instituta Zdrava Prošić je Zeljkovića pozvala oko 11.30 i obavijestila ga da je došla policija i tada je Zeljković odgovorio da brzo dolazi. Međutim, Zeljković je nakon toga ugasio svoj telefon i bio nedostupan sve do 15.30, kada je poslao poruku da je na pregledu u Beogradu, a da ne može pričati zbog jake migrene”, rekla je tužiteljka.

Dodaje da je Zeljković u ranijim prilikama uvijek lično ovlastio osobu koja bi ga zastupala kada je odsutan, ali da se to nije dogodilo na dan kada je trebao biti uhapšen, jer je pobjegao van granica RS-a i BiH.

“Tražili smo provjeru od Granične policije u Gradišci da li je prešao granicu, kako smo imali saznanja, ali su nam odgovorili da nije izašao iz BiH. Međutim, obratili smo se organima Hrvatske i dobili potvrdu da je on 15. septembra u 15.09 ušao preko Graničnog prelaza Stara Gradiška na teritoriju Hrvatske. Protiv njega je izdata potjera u 13.30. Na koji način je prešao granicu, to je samo njemu poznato”, navela je Tadić Stojisavljević.

Dodala je i da je Zeljković nakon povratka na teritoriju BiH tokom ispitavanja rekao da je otišao na unaprijed zakazan pregled, ali u medicinskoj dokumentaciji, to jeste nalazu specijaliste iz UKC Srbije, napisano da se javlja zbog migrene koju je osjetio to jutro.

Prema njenim riječima, na ovaj način je Zeljković odbio sarađivati sa policijom i napustio je teritoriju RS-a da bi izbjegao hapšenje, ali se vratio kada je shvatio da bi kao bjegunac bio pritvoren do okončanja sudskog postupka.

Suđenje se nastavlja 27. marta.

Đorđe Vujatović