Suđenje

Blekić i ostali: Bez saglasnosti o načinu izvođenja materijalnih dokaza

22. Februara 2023.14:51
Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo više osoba za organizovanje grupe koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, Odbrane su osporile nekoliko materijalnih dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo iako je ranije postignuta saglasnost da se radi o nespornim dokazima.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Na početku ročišta predsjedavajuća Sudskog vijeća Melika Murtezić je obavijestila prisutne da je preminuo optuženi Branislav Petrović, te da će Sud donijeti rješenje kojim se postupak protiv njega obustavlja.

Tužiteljica Lejla Kurtanović je u materijalne dokaze uložila veliki broj notarskih isprava, među kojima su zaključeni ugovori brokerske kompanije “Eurohaus” s drugim pravnim licima, sporazum o raskidu kupoprodajnog ugovora između kompanije “Vradis Investicije” i “Eurohausa”, zatim fotokopije odluka o izboru članova Nadzornog odbora “Unioninvesta”, kao i uplata ovoj firmi za izgradnju objekata.

Predočila je tužiteljica kopije ugovora između kompanija “Vranica” i “Vradis Investicije”, ugovore između “CBS Investa” i “Profin-Investa”, naloge o podizanju novca s računa Hamdije Zvrka, koji je ranije potpisao sporazum s Tužilaštvom, odluke o prodaji građevinskog zemljišta kompanije “Profin-Invest”, te odluke o osnivanju i likvidaciji društava s ograničenom odgovornošću.

Advokat Sanjin Pešto, koji zastupa optuženog Armina Mulahusića, uložio je prigovor autentičnosti na sve dokaze koji su dostavljeni u fotokopiji a koji se odnose na njegovog branjenika.

Sutkinja Murtezić je podsjetila branioca Peštu da mu ne može uskratiti pravo da iznese prigovor, ali da je ranije sa Odbranama postignuta saglasnost oko načina izvođenja nespornih dokaza zbog efikasnosti postupka. Murtezić je nakon toga rekla da se neće izvoditi nesporni dokazi na koje Odbrane imaju prigovore. Zatražila je od Odbrana da se izjasne na koji način će se izvoditi nesporni dokazi.

Damir Koldžo, koji je u timu Odbrane Davera Halilbegovića, kazao je kako se ne može izjasniti bez kolegice Senke Nožice, koja je glavni branilac, a advokat Pešto je ustvrdio da ni u jednom od zapisnika ne piše da Odbrane neće ulagati prigovore.

Sutkinja Murtezić je nakon toga kazala kako će poslije svakog izvedenog dokaza Odbrane biti pitane da li imaju prigovor. Pozvala je Odbrane i Tužilaštvo da se do narednog ročišta dogovore da li postoje činjenice i dokazi koje ne osporavaju.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Naredno suđenje je zakazano za 8. mart, kada bi videolinkom trebali biti saslušani svjedoci iz Slovenije.

Jasmin Begić