Članak

Vuković i Tomić: Svjedočenje bez prisustva javnosti

1. Decembra 2011.00:00
Na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane Franc Kos svoj iskaz je dao na sjednici bez prisustva javnosti.

This post is also available in: English

Franc Kos, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) kojem se pred Državnim sudom sudi za učešće u genocidu, kazao je kako je 13. jula 1995. godine bio u Kravici (općina Bratunac).

Pričajući s kim je krenuo prema Kravici, Kos je spomenuo pseudonim jednog zaštićenog svjedoka, kojem su mjere zaštite identiteta dodijeljene u drugom predmetu što se vodi pred Sudom BiH.

Radivoje Lazarević, branilac optuženog Vukovića, pojasnio je kako je svjedok Kos upoznat s mjerama zaštite svjedoka kojeg je spomenuo, ali je Tužilaštvo BiH reklo da nije upoznato sa identitetom tog svjedoka, te je predložilo da svjedočenje bude zatvoreno za javnost.

Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je ovaj prijedlog, jer ni Odbrana ni Tužilaštvo BiH nisu najavili da će svjedok Kos spominjati lice kojem su dodijeljene mjere zaštite.

Kos je svoj iskaz dao na obnovljenom suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, kojima je Vijeće Suda BiH u aprilu prošle godine izreklo nepravosnažnu presudu kojom je utvrđeno da su učestvovali u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici.

Prema prvostepenoj presudi, Vuković i Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) iz Šekovića, bili su osuđeni na po 31 godinu zatvora. Međutim, nakon uloženih žalbi ova presuda je ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog suđenja.

Kosu se također sudi pred Sudom BiH, zajedno sa Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom, koje Tužilaštvo BiH tereti za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima oko 800 Bošnjaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda.

Apelaciono vijeće Suda BiH dodijelilo je pravnog savjetnika Kosu, advokata Predraga Drinića.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, obnovljeno suđenje Vukoviću i Tomiću nastavit će se 7. decembra 2011. godine.

S.U.

This post is also available in: English