Članak

Lokalno pravosuđe – Zenica: Logoraši o pomirenju

1. Decembra 2011.00:00
Bivši logoraši sa područja Žepča, Bratunca i Busovače pričali su đacima zeničkih srednjih škola o njihovom stradanju u ratu i poslali poruku o važnosti pomirenja u BiH.

This post is also available in: English

Projekat “Logoraši – savjest BiH”, koji podržavaju nevladine organizacije Caritas Biskupska konferencija, CRS i USAID, a koji je okupio logoraše iz svih dijelova BiH, educirao je 35 osoba koje su bile žrtve različitih oblika torture kako bi javno govorili o svojim iskustvima.

Prema riječima Samira Pojskića, predsjednika Udruženja logoraša općine Zenica, priče ovih logoraša bit će dio dokumentarnog filma kojem je namjera da pokaže da su pomirenje i suživot jedini ispravan put.

“Ovaj projekat ima za cilj saradnju sa osobama koje mogu koristiti svoj uticaj na promociji pomirenja i u institucijama koje mogu koristiti svoje strukture da dođe do toga”, kazao je Pojskić.

Javnim govorenjem o ratnom stradanju, koje je simbolično nazvano “Izaberimo mir zajedno”, bivši logoraši iz Žepča, Bratunca i Busovače rekli su kako u Zenici žele poslati poruku o važnosti pomirenja.

“Na vama je da izvučete pouke i da pokušate sebi i svojoj djeci omogućiti ono što smo nekad imali – mir i suživot. Naša generacija treba da smogne snage za pomirenje, kao što je ova grupa logoraša imala snage da svoje priče ispriča po svim gradovima. Nemojte nikada dozvoliti da se desi ono što se desilo nama”, kazao je bivši logoraš Vinko Lale.

Mihnet Turčinović također je govorio o svom desetomjesečnom zatočenju i torturi u logorima u Žepču.

“Ne mogu ni sada zamisliti da jedan ljudski um može izmisliti sve torture kroz koje smo prošli. Ja sam imao na umu samo svoju porodicu i želju da ih ponovo vidim”, kazao je Turčinović.

Anđelko Kvesić iz Busovače, predsjednik Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata u Kantonu Središnja Bosna, opisao je kako mu je ljekar druge nacionalnosti spasio život nakon ranjavanja u ratu.

“Ne tražim krivca ni u kome, moj oprost je svima, a radim ovo radi sebe, da se zna, da se oprosti, da krenemo dalje i da živimo lakše”, rekao je Kvesić.

DŽ.S.

This post is also available in: English