Članak

Protokol o saradnji bez potpisa

1. Decembra 2011.00:00
Tužilaštvo BiH saopštilo je kako neće potpisati Protokol o saradnji na predmetima ratnih zločina sa Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije, jer je Predsjedništvo BiH upozorilo da je samo ono nadležno da zaključuje međunarodne sporazume.

This post is also available in: English

Protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji su 30. novembra ove godine u Briselu trebali potpisati Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije u Briselu, neće biti potpisan.

U saopštenju Državnog tužilaštva se navodi kako su 28. novembra ove godine dobili pismo od Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kojim se Tužilaštvo BiH upozorava da je “Predsjedništvo BiH jedino nadležno da zaključuje međunarodne sporazume u ime Bosne i Hercegovine”.

Tužilaštvo BiH, kako navodi u saopštenju, upućeno je da Protokol o saradnji stavi u proceduru.  

“Tužilaštvo BiH smatra da se ne radi o međudržavnom ugovoru u konkretnoj stvari nego o Protokolu o saradnji između dva tužilaštva – kojim se pobliže definiše jedan aspekt pružanja međunarodne pravne pomoći u predmetima ratnih zločina – čiji odnos je regulisan već potpisanim međudržavnim ugovorima”, navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva.

Nakon što je upoznata sa stavom Predsjedništva BiH, kako se navodi u saopštenju, Komisija Tužilaštva BiH, koja je radila na usaglašavanju Protokola o saradnji, odlučila je da ne pristupi njegovom potpisivanju.

“Tužilaštvo BiH je Ministarstvu pravde BiH u više navrata dostavljalo Protokol, te uvažilo i u isti unijelo određene primjedbe Ministarstva pravde BiH, a stav ovog ministarstva je bio da predmetni protokol ne podliježe ratifikaciji”, navedeno je u saopštenju.

Damir Bećirović, savjetnik za medije i pitanja mladih u kabinetu Željka Komšića, nije mogao govoriti o saopštenju Tužilaštva BiH, ali je kazao da je “sve što se potpisuje između dvije države  međunarodni ugovor”.

S.U.

This post is also available in: English