Članak

Karadžić: Zatraženo ponovno ispitivanje 12 svjedoka

2. Decembra 2011.00:00
Optuženi Radovan Karadžić podnio je prijedlog Međunarodnom krivičnom Sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSY/ICTY) da ponovno pozovu 12 svjedoka Tužilaštva radi unakrsnog ispitivanja.

This post is also available in: English

Karadžić je u pismenom podnesku Sudu naveo da želi ispitati svjedoke o “neotkrivenim dokazima”, jer smatra da je Tužilaštvo u Haagu “prekršilo obavezu otkrivanja dokaza”. U skladu s tim, Karadžić je zatražio da se ponovno pozovu svjedoci kako bi ih ispitao o dokazima koje sada ima.

Karadžić je pozvao MKSJ da mu da podršku jer su se, kako tvrdi, slične stvari dešavale i ranije tokom suđenja. Optuženi je naveo nekoliko primjera bivših haških optuženika, među kojima je i Radoslav Brđanin, prilikom čijih suđenja je Sudsko vijeće odlučilo da “ukoliko informacije nisu dostavljene u valjanom roku, optuženom se treba dozvoliti da opozove svjedoke Tužilaštva koji su već svjedočili”.

U dodatku dokumenta dostavljenom Tribunalu, nalaze se imena svjedoka i na koje okolnosti su svjedočili. Neki od svjedoka, za koje je zatraženo dodatno unakrsno ispitivanje, svjedočili su o dešavanjima u Vogošći i Zvorniku.

Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) i vrhovni komandant njenih oružanih snaga, optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, te progon širom BiH, kao i za teror nad civlima u Sarajevu i uzimanje međunarodnih pripadnika za taoce od 1992. do 1995. godine.

Radoslava Brđanina Haški tribunal osudio je 2007. godine na 30 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH.

M.B.
 
 

This post is also available in: English