Suđenje

Blekić i ostali: Prevare tokom poklanjanja i prodaje dionica

15. Marta 2023.16:45
Čitanjem iskaza preminulih svjedoka, u kojima su govorili o poklanjanju i prodaji dionica preduzeća “Unioninvest – izgradnja objekata” iz Sarajeva, kao i da su prevareni tokom ovih postupaka, nastavljeno je suđenje za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka u predmetu “Profit”.
Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH.

U iskazima koje je pročitao tužilac Samir Selimović, svjedoci su navodili kako su, kao bivši zaposlenici preduzeća “Unioninvest – izgradnja objekata”, stekli određeni broj dionica ovog preduzeća, te kako ih je tokom 2006. godine u vezi sa ovim dionicama kontaktirao Hamdija Zvrko, izvršni direktor navedenog preduzeća.

Svi oni su pojašnjavali kako je Zvrko od njih tražio da mu prodaju ili ustupe dionice, nakon čega su s njim sklapali ugovor o darivanju.

U iskazu Hamida Omerovića navedeno je kako je posjedovao 109 dionica, te da ih je u aprilu 2006. godine darovao, nakon što mu je Zvrko rekao kako to čini kako bi preduzeće “što bolje poslovalo i stalo na noge, pošto se nalazilo u teškoj situaciji”. Omerović je tokom davanja iskaza identifikovao svoj potpis na ugovoru, navodeći kako Jasmina Jusufranića u vrijeme potpisivanja ovog ugovora nije poznavao, nego da smatra kako ga je Zvrko stavio na ugovor, kao da njemu daruje dionice.

Preminuli Esad Ćurovac je u pročitanom iskazu naveo kako je on posjedovao 83 dionice, te kako ih je od njega otkupio Hamdija Zvrko za 2.900 maraka. I ovaj svjedok je naveo kako je potpisao ugovor o darivanju, ali da nije poznavao Jusufranića, za kojeg misli da je naknadno kao primatelj dionica dodan na ugovor, te da smatra da je prevaren jer su cijene dionice na dan prodaje bile dosta više.

Svjedoci Salko Dedić i Mensur Grđo su u iskazima koji su pročitani naveli kako su nakon sličnih ponuda svoje dionice prodali. Dedić je naveo kako je za 83 dionice dobio 2.550 KM, koje mu je nakon potpisivanja ugovora, u prisustvu Hamdije, dao neki kratko ošišani momak, kojeg je kasnije prepoznao kao Jasmina Jusufranića, nakon što su mu policijski službenici MUP-a KS-a prezentovali njegovu ličnu kartu. Grđo je naveo kako je za isti broj dionica dobio oko 3.500 KM.

Za preminulog Vladu Regoja pročitana su dva iskaza u kojima je on naveo kako ga je Zvrko kontaktirao početkom 2006. godine u vezi s prodajom dionica.

“Hamdija me je pitao da li želim prodati svoje dionice njegovom rođaku Jusufranić Jasminu, kako bi on postao većinski vlasnik preduzeća ‘Unioninvest – Montažni objekti’, a iz razloga što su čuli da će se na tom mjestu graditi drugi objekat”, naveo je u iskazu Regoje, dodavši kako je nakon potpisivanja ugovora o darivanju dionica dobio iznos od 1.000 KM.

U pročitanom iskazu, svjedok Hajrudin Imamović naveo je kako je posjedovao 83 dionice te da ih potpisivanjem ugovora darivao Hamdiji Zvrki, uz objašnjenje da ih ulaže u preduzeće. On je naveo kako mu ništa nije isplaćeno za ove dionice, ali da su mu zauzvrat obećali da će ovo preduzeće izvesti neke radove na njegovoj kući, kao i da će mu sin biti zaposlen u preduzeću. Dodao je i kako ga Zvrko nije upoznao s tim da su dionice na dan prodaje vrijedile 75 KM, zbog čega smatra da je prevaren.

U ovom predmetu, za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Ramiz Bibić, Muharem Bajrić, Armin i Elma Mulahusić, Daver Halilbegović, Hasan Ćelam, Naser Daca, Jasmin i Smiljka Jusufranić, Mirsad Imamović, Edin Muftić, Edina Halilbegović i Azra Blekić-Aydogan.

U nastavku je pročitan i iskaz Faruka Gabele, koji je u preduzeću “Unioninvest Holding” obavljao različite rukovodeće funkcije do 2012. godine, te koji je u trenutku davanja izjave 2021. bio član Nadzornog odbora ovog preduzeća po osnovu vlasničkog učešća od 25 posto. On je naveo kako je početkom 2006. godine preduzeće kojim je rukovodio posjedovalo oko deset posto dionica “Unioninvest – Izgradnje objekata”, zbog čega im se tada obratilo jedno pravno lice iz Austrije sa interesom da otkupi zgradu i zemljište ovog preduzeća kako bi na tom mjestu izgradili poslovnu zgradu.

Ova ponuda je odbijena, a svjedok je izjavio kako je u ovom periodu tražio od Zvrke da proda svoje dionice “Unioninvest – Izgradnje objekata”, kako bi povećali udio u vlasništvu za “Union Holding”, ali ne i kako bi ovo preduzeće postalo većinski vlasnik. Nakon toga su, zbog porasta cijene dionica, prodali dionice “Unioninvest – Izgradnje objekata”, ali nije znao kome.

Advokat Damir Koldžo i optuženi Armin Mulahusić naveli su kako bi ovom svjedoku, da je živ, postavili nekoliko pitanja u vezi sa ovim iskazom, njegovim akcijama i saznanjima u vezi s prodajom i kupovinom dionica preduzeća “Unioninvest – Izgradnja objekata”, te o njegovim saznanjima o ponudama za izgradnju objekata na zemljištu ovog preduzeća.

Nastavak suđenja zakazan je 29. marta, kada je predviđeno saslušanje četiri svjedoka putem videolinka.

 

Enes Hodžić