Vijest

Gordani Tadić izrečena mjera smanjenja plate

16. Marta 2023.12:33
Tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić proglašena je odgovornom za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na Facebooku, zbog čega joj je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) izrekla disciplinsku mjeru smanjenja plate za 30 posto na period od 12 mjeseci.
Gordana Tadić. Foto: BIRN BiH

Kako je saopćeno iz VSTV-a, Tadić je javnom objavom na društvenoj mreži Facebook, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova VSTV-a te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine.

Tadić je navela da je “na održanom sastanku vršen pritisak članova VSTV-a da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva BiH drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene”.

“Navedena objava tužene je od strane medija prenesena u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije”, navodi se u saopćenju VSTV-a.

Za navedeni disciplinski prekršaj Prvostepena disciplinska komisija izrekla je disciplinsku mjeru smanjenja plate za 30 posto na period od 12 mjeseci.

Tadić je na početku postupka u januaru 2023. godine negirala odgovornost po tužbi i izjavila kako je osjećala pritisak zbog rada na predmetima po prijavama protiv predsjednika Državnog suda Ranka Debevca te Osmana Mehmedagića, tadašnjeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Na navedenu odluku postoji mogućnost žalbe Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH.

Tadić je ranije zbog disciplinskih prekršaja premještena s pozicije glavne tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH.

Zbog podrivanja demokratskih procesa na Zapadnom Balkanu, Sjedinjene Američke Države su uvele sankcije Tadić. Sankcionisana je da je kao “odgovorna ili saučesnica, direktno ili indirektno, učestvovala u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu”.

Irvin Pekmez