Vijest

Odgođena rasprava u obnovljenom disciplinskom postupku protiv Sabine Sarajlije

16. Marta 2023.13:49
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) odgodila je održavanje glavne rasprave u obnovljenom postupku po disciplinskoj tužbi protiv Sabine Sarajlije, glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, zato što svjedokinja Ureda disciplinskog tužioca (UDT) nije pristupila ročištu iz zdravstvenih razloga.
Sabina Sarajlija. Foto: BIRN BiH

Nermin Mulalić, punomoćnik Sabine Sarajlije, insistirao je da prvo bude saslušana svjedokinja UDT-a Meliha Dugalija, zamjenica glavne kantonalne tužiteljice, a nakon toga svjedoci tužene – zamjenici glavne kantonalne tužiteljice Sead Kreštalica i Hrvoje Čabrajić, kao i tužiteljica Amela Zahirović.

“Okolnosti znam, ali ne znam kakvi će odgovori biti. Pokušavam izbjeći situaciju u kojoj će tužena biti dovedena u neravnopravan položaj”, obrazložio je Mulalić, dodavši kako bi Sarajlija nakon saslušanja mogla da opovrgne navode svjedokinje UDT-a.

On je predložio da umjesto saslušanja svjedoka tužene budu pročitani njihovi iskazi ukoliko UDT nema pitanja za njih.

Mulalić je predložio da na glavnoj raspravi budu izvedena četiri materijalna dokaza koji su bili, kako je rekao, razlog za donošenje odluke Prvostepene disciplinske komisije, a to su obrasci za ocjenu tužilaca i izvještaji o radu Tužilaštva KS-a. Dodao je kako bi ovi dokazi bili od pomoći da se sagleda suština presignacije svih predmeta. Drugi prijedlog se odnosio na saslušanje tužene Sarajlije.

Disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević je kazala kako Ured neće odustati od saslušanja svjedokinje Melihe Dugalije. Također, napomenula je kako nisu saglasni da se izvode predloženi dokazi tužene jer, dodala je, Prvostepena disciplinska komisija ih je imala na raspolaganju i cijenila da ih ne treba izvoditi. Kurspahić-Nadarević se također usprotivila saslušanju tužene.

Prvostepena disciplinska komisija je, razmatrajući prijedloge, donijela odluku kojom je odbila izvođenje materijalnih dokaza tužene, kao i njeno saslušanje, uz obrazloženje da se radi o sasvim novim dokazima koji nisu predloženi na pripremnom ročištu. Predsjednica Prvostepene disciplinske komisije Željka Radović je za 6. april zakazala održavanje glavne rasprave na koju je pozvala svjedokinju UDT-a i svjedoke tužene Sarajlije, te odredila da taj dan budu iznesene i završne riječi.

Disciplinskom tužbom iz jula prošle godine Sarajlija se teretila za prekršaje “povreda načela nepristrasnosti, nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti Zakona o VSTV-u, te miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti”. U završnoj riječi, iznesenoj u decembru prošle godine, disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović tražio je da se Sarajlija kazni jer je odlukom o presignaciji deset predmeta tužiocu Aidu Hadžismajloviću pogodovala nauštrb šest drugih.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije pisala kako je Prvostepena disciplinska komisija u cijelosti odbila disciplinsku tužbu protiv Sabine Sarajlije.

Drugostepena disciplinska komisija je djelimično uvažila žalbu Ureda disciplinskog tužioca i ukinula odluku koja se odnosila na presigniranje predmeta drugom tužiocu, te je vratila na ponovni postupak.

Jasmin Begić