Članak

Macić: Novac za istraživanje i prikrivanje zločina

1. Juna 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene kod Konjica, svjedoci Optužbe izjavili su da je Zoran Đorđić, koji je ranije svjedočio u korist Odbrane, tražio i uzimao novac od ljudi iz Konjica s ciljem navodnog istraživanja ili prikrivanja zločina.

This post is also available in: English

Svjedok Dragoljub Subotić ispričao je da je Zorana Đorđića upoznao prije pet godina u Šapcu (Srbija), gdje mu je rekao da je predstavnik logoraša iz Amerike i Kanade, a što se, prema kasnijim saznanjima, ispostavilo kao neistina.
 
“Tražio je novac od braće Damjana i Vidoja. Mislim da je od Damjana Đorđića tražio novac za istraživanje ubistva njihovog oca u Brđanima. Čuo sam da mu je Damjan dva puta spremio novac i da je ponovo tražio”, kazao je Subotić.

Svjedok je istaknuo da je Đorđić pričao da radi na istraživanju ratnih zločina, ali da ga je, “ustvari, interesovao samo novac koji je želio da uzme od porodica žrtava”.

“Napadao je na ljude koji su imali pare, u Americi i Kanadi. Jedne prilike me iz Amerike kontaktirala Vela Arnautović, čiji su roditelji ubijeni u ratu, i rekla mi da je zvao Zoran Đorđić i rekao da mu pošalje negdje oko 500 dolara”, kazao je Subotić.

Subotić je rekao da je Zoranu Đorđiću novac davao i Dragan Đorđić. Kao svjedok Tužilaštva, Dragan Đorđić je izjavio da je optuženi Macić u logoru Čelebići ubio Milorada Kuljanina. Zoran Đorđić, koji se nedavno na suđenju pojavio kao svjedok Odbrane, kazao je da Dragan Đorđić nije bio očevidac Kuljaninovog ubistva, počinjenog 1992. godine u logoru Čelebići.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok je kazao da je Zoran Đorđić pričao da će i optuženom Esi Maciću “stati u kraj” i “da će doći pred pravdu”.

“Znam da je za Esu pričao da je izveo Milorada Kuljanina i rekao: ‘Danas je Bajram. Mora pasti krv.’ Zoran Đorđić je pričao da će Maciću stati u kraj i da će doći pred pravdu”, kazao je Subotić.

Macić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH), optužen je za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići. Na teret mu je, između ostalog, stavljeno da je u junu 1992. ubio srpskog civila i da je s nepoznatim čuvarima pretukao starijeg srpskog civila, koji je zbog zadobivenih povreda podlegao.

Svjedok Muhamed Cakić ispričao je da je prošle godine prijavio policiji u Konjicu da ga ucjenjuju Nermin Mangić i Zoran Đorđić.

“Bio sam proganjan i ucjenjivan od Nermina Mangića i Zorana Đorđića. Govorili su da ima nešto crno iz rata, da sam radio silovanje, ubistvo, progon u ratu… da skupim pare, 50.000, da to bude riješeno, da neću ići na sud”, rekao je Cakić i dodao da nije pristao na ucjene.

Nastavak suđenja je 14. juna, kada je planirano saslušanje dvaju svjedoka Optužbe.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English