Članak

Zečević i ostali: Zatražene kazne dugotrajnog zatvora

1. Juna 2012.00:00
U završnoj riječi na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, Državno tužilaštvo je navelo da je većina pratilaca konvoja sa civilima koji se 21. augusta 1992. kretao iz Prijedora prema Travniku, znala za plan izvršenja ubistava.

This post is also available in: English

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, kazala je da je “više nego ikad uvjerena” da su optuženi Saša Zečević, Radoslav Knežević, Petar Čivčić, Branko Topola i Marinko Ljepoja učestvovali u pljačkanju civila i ubistvima oko 200 muškaraca izdvojenih iz konvoja.

Ona je zatražila da im Sud BiH izrekne kaznu dugotrajnog zatvora zbog, kako ga je nazvala, stravičnog zločina. Tužiteljica je objasnila zbog čega niko od pratilaca, među kojima su bili i optuženi, tokom konvoja nije govorio o naredbi ubijanja.

“Sve je već ranije bilo dogovoreno. Izvršitelji su bili uhodana ekipa koja je znala šta treba uraditi”, rekla je tužiteljica.

Prema optužnici, Zečević, Knežević, Čivčić i Ljepoja bili su policajci Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, a Topola stražar u logoru Trnopolje.

“Interventni vod je bio osnovna poluga udruženog zločinačkog poduhvata koji je izvršavao progon”, navela je tužiteljica, dodavši da je hiljade Prijedorčana protjerano u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm.

Kako je navelo Tužilaštvo BiH, dokazano je da je oko 200 vojno sposobnih muškaraca na planini Vlašić izdvojeno iz konvoja, koji su potom u dva autobusa odvezeni na Korićanske stijene, nakon čega su postrojeni uz liticu, a potom strijeljani.

“Ubijene osobe imale su pravo na život, da zasnuju obitelj, da gledaju djecu… To pravo im je prekinuto u najboljim godinama”, rekla je tužiteljica, istaknuvši da je “jedini grijeh” ubijenih što nisu bili srpske nacionalnosti.

Terzić je pozvala na svjedočenje i Damira Ivankovića, bivšeg pripadnika Interventnog voda koji je, nakon priznanja krivice, osuđen na 14 godina zatvora.

Ivanković je u iskazu, koji je prepričala tužiteljica, naveo da su policajci Interventnog voda i optuženi Topola nakon ubistava bili u kafani u Kneževu, gdje su se neki hvalili time “ko je pucao i ko je koga ubio”.

Odbrane Zečevića i Kneževića će završnu riječ iznijeti narednog četvrtka, 7. juna 2012. godine.

A.J.

This post is also available in: English