Vijesti


Paket s bombom za Meddžidu Kreso 2. Augusta 2011. Članak Među poštom koja je jutros stigla u Sud BiH pronađena je bomba u paketu koji je bio adresiran na predsjednicu ovog suda Meddžidu Kreso.
Izrael odobrio izručenje Aleksandra Cvetkovića 2. Augusta 2011. Članak Izraelski sud odobrio je izručenje Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osumnjičen da je 1995. godine učestvovao u genocidu u Srebrenici.
Istraga o pošiljci tajna 2. Augusta 2011. Članak Istragu o paketu sa bombom koji je danas otkriven na ulazu u Državni sud vodi Tužilaštvo BiH, ali u ovoj instituciji nisu mogli potvrditi da li je poznat identitet osobe koja je poslala paket.
Lokalno pravosuđe – Zenica: Bivši logoraši traže brže procesuiranje zločina 2. Augusta 2011. Članak Udruženje logoraša u Zenici, koje okuplja oko 400 osoba, izrazilo je nezadovoljstvo procesuiranjem predmeta ratnih zločina, istaknuvši kako su “svjedoci spremni, ali zločinci slobodno šetaju”.
Lokalno pravosuđe – Trivunović: Ukinuta prvostepena presuda 2. Augusta 2011. Članak Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Livnu kojom je Ranko Trivunović nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, te predmet vratio na ponovno suđenje.
Divjak: Oslobodile su me riječi “Ne pucaj!” 29. Jula 2011. Članak Višeminutnim aplauzom nekoliko stotina Sarajlija dočekalo je u “Domu mladih” penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji je istakao da je u ekstradicionom postupku sam sebe oslobodio riječima “Ne pucaj!”, koje je izgovorio 3. maja 1992. godine
Ukopano 35 žrtava u blizini Zvornika 28. Jula 2011. Članak Na mezarju u Snagovu, u blizini Zvornika, nekoliko stotina ljudi prisustvovalo je zajedničkom ukopu 35 civila iz tog naselja koji su ubijeni krajem aprila 1992. godine.
Imenovan privremeni branilac Goranu Hadžiću 26. Jula 2011. Članak Haški tribunal imenovao je srbijanskog advokata Vladimira Petrovića za privremenog branioca Goranu Hadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Krajine (RSK).
Još uvijek bez odluke o izručenju Božidara Vučurevića 26. Jula 2011. Članak Odluka pravosudnih organa Srbije o izručenju Božidara Vučurevića ni nakon četiri mjeseca nije donesena, zbog traženja i dostavljanja dodatne dokumentacije iz BiH, Hrvatske i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.
Obilježene godišnjice zločina u Prijedoru 26. Jula 2011. Članak Misom u Briševu kod Prijedora, koju je predvodio Franjo Komarica, biskup banjalučki, obilježena je 19. godišnjica stradanja hrvatskih civila u tom selu.