Članak

Stotine balona za žrtve Omarske

8. Augusta 2012.00:00
U prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora Omarska upriličena je komemoracija u znak sjećanja na 6. august 1992. godine, kada je započelo raspuštanje ovog logora u kojem je život izgubilo više stotina stanovnika s područja Prijedora.

This post is also available in: English

“U znak sjećanja, pušteno je nekoliko stotina bijelih balona sa imenima onih za koje je utvrđeno da su ubijeni u Omarskoj a koji su pronađeni i identifikovani u neposrednoj blizini logora. Oni su pronađeni u masovnoj grobnici u Starim Kevljanima, najvećoj na prostoru Bosanske krajine”, kazao je Sudbin Musić, sekretar Udruženja logoraša “Prijedor 92”.  

On je podsjetio da je ova grobnica otkrivena 2004. godine i da je u njoj pronađeno 465 ubijenih logoraša iz Omarske.

Skupu su prisustvovali brojni članovi porodica ubijenih logoraša, kao i preživjeli logoraši koji žive u raznim dijelovima svijeta.
 
Musić je istakao da je u logoru Omarska na više od 120 načina ubijeno između 500 i 900 građana općine Prijedor.

“Nažalost, nemamo neku zvaničnu statistiku, ali smatra se da je u Omarskoj nestalo ili ubijeno do 900 ljudi. Tu je ubijena kompletna prijedorska nesrpska elita, na čelu s tadašnjim načelnikom općine, predsjednikom suda, načelnikom policije, kulturni i javni radnici te veliki broj vjerskih vjerodostojnika”, kazao je Musić.

On je napomenuo da je kroz Omarsku prošlo između 5.000 i 6.000 ljudi, te da su, u trenutku kada je otkriveno ovo mjesto zatočenja, prema tadašnjim podacima srpske policije, evidentirana 3.334 logoraša, među kojima 37 žena i 28 djece. Bilo je 125 osoba hrvatske nacionalnosti, 11 Srba i jedan zatvorenik iz reda ostalih, dok je ostatak činilo bošnjačko stanovništvo.

A.S.

This post is also available in: English