Članak

Lokalno pravosuđe – Đajić: Oštećeni pod traumom

1. Augusta 2012.00:00
Na suđenju Dušku Đajiću za ratni zločin počinjen na području Ilidže, vještak neuropsihijatar zaključio je da oštećeni Srećko Klarić ima posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), koji je mogao da uzrokuje i “događaj iz novembra 1995. godine”.

This post is also available in: English

Vještak Muhamed Ahmić, koji je na zahtjev Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu sačinio nalaz i mišljenje o duševnom zdravlju oštećenog, izjavio je da je na osnovu psihijatrijskog intervjua i medicinske dokumentacije utvrdio da Klarić ima PTSP.

“Razgovarao sam sa Klarićem 12. jula ove godine i zaključio sam da je bio izložen dugotrajnim fizičkim i psihičkim metodama torture. Ima hroničnu formu PTSP-a. Sada su simptomi puno manjeg intenziteta u odnosu na ranije. On je uzimao terapiju oko dvije godine”, kazao je Ahmić pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Vještak je naglasio da je duševno stanje Klarića uzrokovano svim ratnim dešavanjima, ali da je i događaj iz novembra 1995. godine mogao da utiče na njegovo zdravlje.  

“Sigurno je da je događaj koji je predmet suđenja značajno uticao na razvoj PTSP-a. Gubitak položaja kod visoko obrazovanih ljudi ostavlja veće posljedice nego kod radnika. Kod Klarića se PTSP manifestuje kroz košmarne snove, osjećaj straha i nesigurnosti”, precizirao je vještak.

U optužnici se navodi da je Đajić početkom novembra 1995. naredio policajcima da, pod izgovorom obavljanja informativnog razgovora, dovedu Srećka Klarića u policijsku stanicu, gdje mu je kazao da mora napustiti stan i teritorij Republike Srpske (RS), s obzirom da je “po nacionalnosti Hrvat i da mu prijeti likvidacija”.

“Kada je Klarić odbio da napusti stan, Đajić mu je opsovao majku ustašku i udario ga stisnutom pesnicom u lice. Oštećeni je od udarca pao sa stolice, a policajci su ga nastavili udarati nogama i šakama”, stoji u optužnici.

Nakon premlaćivanja, Đajić, u to vrijeme kriminalistički inspektor Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ilidža, oštećenog je, kako se navodi, odvezao do kontrolnog punkta Vojske Republike Srpske (VRS) na Kobiljači i predao ga vojniku, koji ga je odveo do sporednog puta i rekao mu da ne skreće jer je područje minirano.

Odgovorajući na pitanja Odbrane, vještak je kazao da nije moguće utvrditi koliko su ovaj događaj, ratna dešavanja na Ilidži i gubitak sina jedinca nakon rata procentualno uticali na zdravstveno stanje oštećenog.

“Tretirao sam psihičko stanje kakvo je danas. (…) Nije moguće u psihijatriji praviti gradaciju događaja. Sve sam posmatrao kao zbir”, pojasnio je Ahmić.

Nastavak suđenja zakazan je za 31. august.
                                                                                                                                                                 A.S.

This post is also available in: English