Članak

Lokalno pravosuđe – Pudić: Bez žalbi na optuženog

8. Augusta 2012.00:00
U nastavku suđenja Branku Pudiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Odbrane su izjavili da nisu vidjeli niti čuli da je optuženi maltretirao zarobljenike u logoru Luka u Brčkom.

This post is also available in: English

Mato Bećković Mićković je kazao da je zarobljen početkom maja 1992. godine u svojoj kući u naselju Ulice i doveden u logor Luka.

“Tamo sam vidio razna zlodjela koja su srpski vojnici činili prema zatočenim logorašima. Ne znam ko su bili ti vojnici, vjerovatno nisu bili odavde, ali su maltretirali i udarali zatvorenike. I mene su tri puta premlaćivali. Od udaraca i bolova sam padao u nesvijest nakon toga”, prisjetio se svjedok.

On je dodao da je optuženog Pudića vidio nekoliko puta kako dolazi u logor Luka, ali “samo u prolazu”, te da nije vidio niti čuo od drugih logoraša da je Pudić nekog maltretirao.

Pudiću je optužnicom u šest tačaka na teret stavljeno da je kao policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom, odnosno stražar u koncentracionom logoru Luka u Brčkom, mučio, nanosio velike patnje i učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenika.

Svjedok Stjepan Marković je rekao da je bio zaposlen u Jedinici za profesionalne standarde SJB-a u Brčkom i da nije, dok je optuženi radio u policiji, bilo prijava podnesenih protiv njega.

“Imali smo jednu situaciju prije desetak godina da se jedan građanin bošnjačke nacionalnosti iznenadio kada je vidio Pudića u policijskoj uniformi, ali je rekao da nema ništa lično protiv njega niti je podnosio bilo kakvu prijavu”, kazao je Marković.

Na narednom ročištu Odbrana planira ispitati još dva svjedoka, kao i samog optuženog, čime će okončati izvođenje dokaza.

M.A.

This post is also available in: English