Vijesti


Lokalno pravosuđe – Hodžić i Hadžić: Udarci pesnicom 10. Augusta 2011. Članak Pavo Radić, svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta, ispričao je da je tokom zatočeništva u Rasadniku u Gornjem Rahiću više puta ispitivan i fizički maltretiran.
Podignuta optužnica za zločin u Konjicu 9. Augusta 2011. Članak Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Miralema Macića kojom ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Konjicu 1992. godine.
Memić i ostali: Mjesto zločina 8. Augusta 2011. Članak U nastavku suđenja šestorici bivših pripadnika Armije BiH, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je kroz Trusinu (općina Konjic) prolazio u ljeto 1993. godine, te da mu je izgledala kao mjesto zločina.
Korićanske stijene: Grupe leševa 8. Augusta 2011. Članak Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok Odbrane je kazao da je u augustu 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena vidio oko 150 leševa muškaraca.
Mladić: Tužilaštvo predložilo dvije optužnice 7. Augusta 2011. Članak Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je prijedlog da se Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske, sudi u dva odvojena postupka.
Dvoje uhapšeno zbog pisma bombe 3. Augusta 2011. Članak Dvije osobe uhapšene su na području Zeničko-dobojskog kantona zbog sumnje da su u Sud BiH uputile pošiljku sa bombom, potvrđeno je u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).
“Prtljag” vraća fokus na problem nestalih u BiH 2. Augusta 2011. Članak Novi film bosanskog režisera Danisa Tanovića utjelovljuje nezavršenu potragu za 10.000 žrtava rata u BiH koje su posljednji put viđene od 1992. do 1995. a još se uvijek vode kao nestali.
Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Bugojnu 2. Augusta 2011. Članak Više hiljada ljudi prisustvovalo je obilježavanju 18. godišnjice stradanja 45 bošnjačkih civila iz bugojanskog naselja Vrbanja koji su ubijeni u julu 1993.
Paket s bombom za Meddžidu Kreso 2. Augusta 2011. Članak Među poštom koja je jutros stigla u Sud BiH pronađena je bomba u paketu koji je bio adresiran na predsjednicu ovog suda Meddžidu Kreso.
Izrael odobrio izručenje Aleksandra Cvetkovića 2. Augusta 2011. Članak Izraelski sud odobrio je izručenje Aleksandra Cvetkovića, bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osumnjičen da je 1995. godine učestvovao u genocidu u Srebrenici.