Vijesti


Nešković i Ilić: Prijetnje istražitelja 6. Septembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je tokom davanja iskaza u istrazi protiv Dragana Neškovića i Zorana Ilića bio “prisiljen” da kaže da je Ilić ubio jednog zarobljenog civila u julu 1995. godine.
Karadžić: Nezaboravni prizor 6. Septembra 2011. Članak Na nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva u Haagu ispričao je kako je vidio mrtva tijela svojih komšija i rođaka u selu Zaklopača kraj Vlasenice, istaknuvši da je to prizor koji ne može da zaboravi.
Kuvelja: Pucanje u leševe 6. Septembra 2011. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je u julu 1995. godine gledao ubijanje civila ispred Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac).
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Zarobljenik bez vidljivih povreda 2. Septembra 2011. Članak U nastavku suđenja Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću, svjedok Tužilaštva Brčko Distrikta kazao je da nije vidio “znakove bilo kakvih povreda” na Branku Radenkoviću tokom njegovog zarobljeništva u Maoči (opština Brčko).
Dronjak: Ubistvo brata 2. Septembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Drvaru, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je njegov brat ubijen u blizini logora Kamenica kod Drvara nakon što ga je tražio upravnik tog logora.
Raspisana potjernica za Veliborom Bogdanovićem 2. Septembra 2011. Članak Na zahtjev Državnog suda, raspisana je međunarodna potjernica za Veliborom Bogdanovićem, nepravomoćno osuđenim na šest godina zatvora za zločine nad civilima počinjene 1993. u Mostaru, potvrđeno je iz ove institucije.
Macić: Špalir stražara 2. Septembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Konjicu, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako su 1992. godine stražari u logoru “Čelebići”, među kojima je bio i optuženi Eso Macić, pretukli logoraše.
Vranješ i ostali: Ubistva braće Grgić 2. Septembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Odbrane je kazao kako je od optuženog Ljubiše Vranješa saznao da su braća Grgić ubijena.
Mladić: Kršenje prava optuženog 2. Septembra 2011. Članak Odbrana Ratka Mladića usprotivila se prijedlogu Haškog tužilaštva za razdvajanje optužnice na dva dijela, istaknuvši kako bi se time “narušila prava optuženog”.
Karadžić: Strijeljanja pored puta 2. Septembra 2011. Članak Svjedok Suad Džafić ispričao je na suđenju Radovanu Karadžiću kako je u maju 1992. godine preživio strijeljanje grupe od 32 muškarca s područja Bratunca.