Članak

Macić: Prijedlog optuženom

31. Augusta 2012.00:00
Na suđenju Esi Maciću za zločine počinjene kod Konjica, svjedok Odbrane ispričao je da se susreo sa optuženim te da mu je rekao da se sam prijavi za ubistvo u logoru Čelebići.

This post is also available in: English

Svjedok Zoran Đorđić je posvjedočio da se 2006. ili 2007. godine sastao sa optuženim Esom Macićem i predložio mu da se sam prijavi Državnom tužilaštvu “jer će ga manje koštati”. Đorđić je dodao da je o sastanku sa optuženim izvijestio Novaka Mijovića.

Mijović, vođa tima za istrage ratnih zločina na području Hercegovine Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), svjedočio je na suđenju Maciću u maju ove godine, kada je rekao da je upoznao svjedoka Zorana Đorđića, ali da je o njemu čuo da “ucjenjuje svjedoke”.

Đorđić je tokom svjedočenja Sudskom vijeću pokazao dokumente kojima potvrđuje da je predsjednik Saveza logoraša Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade.

S obzirom da su radi o dokumentima na engleskom jeziku, Odbrana će ih uložiti kao materijalne dokaze nakon prevođenja.

Državno tužilaštvo tereti Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u blizini Konjica.

Prema optužnici, Macić je 1992. sudjelovao u ubistvu dva srpska civila u logoru Čelebići, te u nanošenju teških povreda zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u “Musali”.

Svjedok Đorđić je ispričao da su ga neki svjedoci, nakon što je podignuta optužnica protiv Ese Macića, kontaktirali, te da je većina svjedoka optuženog miješala sa Miralemom Macićem, koji je umro.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. septembar.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English