Članak

Bašić i Šijak: O smijenjenom načelniku

4. Septembra 2012.00:00
U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločin počinjen u Varešu 1994., svjedok Odbrane je kazao kako Bašić nije ispitivao smijenjenog načelnika Taiba Gogića 25. januara 1994. godine.

This post is also available in: English

“Na Skupštini općine je smijenjen Taib Gogić, načelnik općine Olovo, ali je i dalje radio javašluk i to se trebalo spriječiti”, rekao je svjedok Jasmin Helja, koji je bio u ratnom Predsjedništvu ove općine.

Svjedočeći na poziv prvooptuženog Bašića, on je rekao da su obavijestili vrh Armije BiH (ABiH) da “Taib nije pod kontrolom”.

Prema njegovom iskazu, Vojna bezbjednost 1. slavne olovske brigade 25. januara 1994. obavila je razgovor s Gogićem, a saznao je kako Služba državne bezbjednosti nije učestvovala u tom razgovoru.

Bašić je, prema optužnici, bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu.

Njemu i Šijaku, vojnom policajcu 122. lake brigade ABiH, na teret se stavlja da su silovali zaštićenu svjedokinju A 25. januara 1994. godine, isti dan kada je, kako je naveo svjedok, obavljen razgovor sa Gogićem.

Svjedok Helja kazao je da se sa optuženim posvađao jer mu nije želio reći zbog čega nije saslušao Gogića.

On je kazao da poznaje svjedokinju A i da je ona bila odbornik u Skupštini općine Olovo i da je “aktivno učestvovala u tome”.

Svjedok Midhat Hasanspahić je rekao kako je na poziv Bašića bio angažovan u službi Državne bezbjednosti od oktobra 1993. do februara 1994. godine.

“Imao sam dva zadatka – zaštita curenja informacija, te problem u funkciji pojedinih osoba kao što je bio Taib Gogić”, kazao je svjedok i dodao da mu je Bašić rekao kako se s Taibom treba obaviti informativni razgovor.

Suđenje će se nastaviti 10. septembra.

                                                                                                                                       M.B.

This post is also available in: English