Članak

Memić i ostali: Zatraženo izuzeće tužiteljice

4. Septembra 2012.00:00
Ispitivanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica prekinuto je nakon što je Odbrana trećeoptuženog Senada Hakalovića zatražila izuzeće tužiteljice Vesne Budimir.

This post is also available in: English

Kadrija Kolić, Hakalovićev branilac, tokom unakrsnog ispitivanja pročitao je dio izjave koju je zaštićeni svjedok O, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), dao tokom istrage Tužilaštva BiH 2009. godine.

Prema braniocu, u izjavi je navedeno da je svjedok tražio imunitet za sudjelovanje u napadu na Trusinu 16. aprila 1993. godine, kada su ubijeni hrvatski civili i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Svjedok O je negirao ove navode, kazavši da se imunitet odnosio na “status zaštićenog svjedoka, a ne na zaštitu od krivičnog gonjenja”.

Kolić je pojasnio da je tužiteljica Budimir morala glavnom tužiocu Tužilaštva BiH dostaviti prijedlog zaštićenog svjedoka da traži imunitet od krivičnog gonjenja.

Sudsko vijeće je, postupajući prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, prekinulo suđenje dok kolegij tužilaca Tužilaštva BiH ne donese odluku o zahtjevu za izuzeće tužiteljice Budimir. Zahtjevu se pridružila i Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Nihada Bojadžića. Tužiteljica Budmir je rekla da niko nije dobio imunitet od krivičnog gonjenja u vezi s događajima u Trusini.

Prije prekida suđenja, zaštićeni svjedok O, koji je iskaz dao iz druge prostorije uz izmjenu glasa, rekao je da je vidio da su u strijeljanju muškaraca u Trusini učestvovali Nedžad Hodžić, Edin Džeko i Rasema Handanović, njegovi suborci iz odreda “Zulfikar”. On se prisjetio kako je do deset muškaraca, uglavnom u civilnoj odjeći, bilo postrojeno uz štalu ili neki objekat.

“Nama su bili okrenuti leđima. Počelo se pričati kako će biti strijeljani, ali ne znam ko je govorio. Jedan plavi momak je počeo bježati i ubijen je, te je počela paljba na postrojene. Vidim da pucaju Nedžad, Zolja i Džeko, vjerovatno i još neki. Onda im je Zolja pucala u glavu, da ih dokrajči”, ispričao je zaštićeni svjedok O.

Svjedok je rekao da je optuženi Dževad Salčin čuvao drugu grupu zarobljenih vojnika kako ne bi pobjegli ili “nešto preduzeli”. Dodao je da optuženog Mensura Memića nije vidio u napadu na Trusinu.

Za napad na Trusinu, kada je ubijeno 18 civila i četiri pripadnika HVO-a, sudi se Memiću, Salčinu, Hakaloviću, Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi.

Bojadžiću, nekadašnjem zamjeniku komandanta odreda “Zulfikar”, stavljeno je na teret da je s obližnjeg brda rukovodio napadom na Trusinu. Ališpago se tereti što, kao komandant odreda, nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić su bili vojnici odreda “Zulfikar”, dok je Hakalović bio pripadnik brigade “Neretvica” ABiH.

Džeki se u odvojenom predmetu sudi za zločine u Trusini i Jablanici, dok je Handanović priznala učešće u strijeljanju civila i vojnika u zaseoku Gaj, te je krajem aprila 2012. osuđena na pet i po godina zatvora.

Svjedok je naveo da su pripadnici jedinice “Zulfikar” u rejon Konjica krenuli s Bradine, gdje im je na postrojavanju optuženi Ališpago kazao “da niko ne dira civile”. Kako je ispričao, sa oko 20 suboraca je stigao u školu u Parsoviće, selo blizu Trusine.

“Na postrojavanju u hodniku škole Nihad je rekao da je pravac dejstva selo Trusina, da oslobodimo teren, te da ćemo dobiti vodiče iz 45. brigade. On je bio glavni komandant tog pravca”, kazao je svjedok.

Zaštićeni svjedok je ispričao da je na postrojavanju neko od vojnika Bojadžića upitao: “Šta ćemo, kako ćemo?”, a on je odgovorio: “Pobijte ih.”

Ovaj svjedok je rekao da mu je Bojadžić, prije nego je uhapšen 2009., preko telefona prijetio da će mu ubiti ženu i djecu, pa njega. Braniteljica Vidović je kazala da ove tvrdnje nisu tačne, te je zatražila pokretanje istrage u vezi s navodima o prijetnjama.

A.J.

This post is also available in: English