Članak

Lokalno pravosuđe – Brčko: Posipanje kiseline na rane

4. Septembra 2012.00:00
Svjedok Amir Didić izjavio je pred Osnovnim sudom u Brčkom da ga je optužena Monika Karan-Ilić po vratu i licu posipala tekućinom za koju misli da je bila solna kiselina, jer ga je izuzetno peklo.

This post is also available in: English

Svjedok je kazao da je zarobljen 19. maja 1992. godine i odveden u brčansku policiju, odakle je sa još 15 civila prebačen u logor Luka u Brčkom.

“U Luci sam vidio vojnike Vojske Republike Srpske (VRS) i ‘arkanovce’. Uveli su nas u jedan od lučkih hangara u kojem je već bilo zatočeno preko 100 osoba, uglavnom muslimana i Hrvata. Mene i još jednog zatvorenika počeli su ispitivati i udarati već 20. maja. Prvi put su to radili Konstantin Simeunović, te izvjesni Dragan i Ilija. Udarali su nas čime su stigli tri do četiri puta dnevno, pa čak i noću”, kazao je Didić.

Optužena je, prema njegovom iskazu, 25. maja 1992. godine htjela da vidi njegovu “zelenu krv”, pa je pretučen šmrkom vatrogasnog crijeva, a potom sa brojnim ranama vraćen kod ostalih zatočenika.

“Ujutro je došla Monika s još nekim vojnicima. Neko me je otkrio, a ona je počela posipati neku tekućinu po meni, od čega me su pekle rane i trpio sam velike bolove. Nisam dobro vidio jer su mi oči bile poluzatvorene od udaraca, ali po mirisu bih rekao da je to bila solna kiselina”, prisjetio se Didić.

On je dodao da ga optužena nije tukla, ali da je podstrekivala Gorana Jelisića i druge da to rade. Jelisić je u Haškom tribunalu osuđen na 40 godina zatvora zbog zločina u Brčkom.

Moniku Karan-Ilić optužnica po osam tačaka tereti da je od početka maja do 10. jula 1992. godine u koncentracionom logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom svakodnevno mučila, nečovječno postupala, te psihički zlostavljala civilno stanovništvo.

U nastavku suđenja svjedočio je i Suad Ramović, koji je rekao da su Amira Didića najviše tukli.

“Moniku sam viđao u Luci od prvog dana. Bila je u civilu, ali je nosila pištolj sa sobom. Često je ulazila u hangar među logoraše u društvu sa Goranom Jelisićem, ali nisam vidio da je nekog maltretirala”, kazao je Ramović.

Treći svjedok Optužbe Hasan Kamberović, koji je u logoru Luka bio od 12. maja do 21. juna 1992. godine, također je naveo da su Didića svakodnevno tukli.

“Sjećam se da je Monika jednom došla u hangar, skinula deku sa Didića i rekla: ‘Uh, što smrdi balija.’ Držala je pištolj u ruci i htjela je da ga ubije”, naveo je Kamberović.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. septembar.
                                                                                                                                    M.A.

This post is also available in: English