Vijest

Od Turske zatraženo izručenje Sakiba Mahmuljina

23. Marta 2023.11:32
Sud Bosne i Hercegovine zatražio je od Republike Turske izručenje Sakiba Mahmuljina, nakon što se nije javio na izdržavanje osmogodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločinina počinjenih 1995. godine u Vozući i Zavidovićima, saznaje Detektor.

This post is also available in: English

Sakib Mahmuljin. Foto: BIRN BiH

Državni sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice. Prethodno mu je poslan poziv da preuzme akt u kojem je navedeno da se 6. decembra 2022. javi na izdržavanje kazne zatvora.

Skoro četiri mjeseca nakon izdate naredbe za raspisivanje međunarodne potjernice, iz Suda BiH za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je rečeno da se Mahmuljin nije javio na izdržavanje kazne zatvora, te je poslana zamolnica Republici Turskoj.

“Osuđeni Sakib Mahmuljin se nije javio na izdržavanje kazne zatvora. Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao zamolnicu Republici Turskoj za izručenje osuđenog Sakiba Mahmuljina. Sudu BiH nije dostavljena medicinska dokumentacija osuđenog”, stoji u odgovoru Suda BiH.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima.

Mahmuljin je osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na jednu godinu, za ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika na godinu i šest mjeseci, te za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na šest godina i šest mjeseci zatvora i izrečena mu je jedinstvena kazna od osam godina zatvora.

Ova presuda je izrečena nakon obnovljenog suđenja, kada je uvažena žalba Odbrane na prvostepenu presudu kojom je Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda “El-Mudžahidin”, jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

Detektor je ranije pisao da je slučaj sa Mahmuljinom još jedan od primjera lošeg i neuvezanog sistema.

Tada je Goran Timotija, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo, naveo da samo bjekstvo Mahmuljina pokazuje nespremnost i neuvezanost bh. pravosuđa sa ostalim zemljama u sprovođenju krivaca.

“Potpuno je neshvatljivo da je pravosuđe BiH očekivalo da se Mahmuljin ‘javi na izdržavanje kazne’. Umjesto da ga preduhitre u njegovom bijegu i uopšte privedu na vrijeme na izdržavanje kazne, oni su očekivali da će se dotični javiti na izdržavanje, kao da ga čeka ljetovanje, a ne zatvor“, kazao je Timotija.

Nedavno je Sud Bosne i Hercegovine raspisao potjernicu za Duškom Suvarom, osuđenim na šest godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanja i nečovječnog postupanja na području Glamoča 1992. godine, nakon što se nije pojavio na izdržavanju kazne. Prema posljednjim informacijama njegovog advokata, Suvara se, u vrijeme kada se trebao javiti na izdržavanje kazne, nalazio u Turskoj.

Iz Suda BiH su, pored Suvare, prema ranijim informacijama, potjernice raspisane za još nekoliko pravosnažno osuđenih jer se nisu javili ili nisu pronađeni na adresi prije upućivanja na izdržavanje kazne.

Među njima su Novak Đukić – osuđen za zločin na tuzlanskoj Kapiji, Boško Lukić –osuđen za zločine u Ključu, Miroslav Duka – osuđen zbog zločina u Bileći, Mićo Jurišić – osuđen za zločine na području Prijedora, Momir Savić – osuđen za zločine u Višegradu, kao i Mirko Todorović – osuđen za zločine u Bratuncu.

Uz njih, potjernice su raspisane za Ilijom Jurićem i Jozom Đojićem, koji su u odvojenim predmetima osuđeni zbog zločina u Odžaku, Draganom Marjanovićem osuđenim za zločine u Tesliću, te Dragomirom Kezunovićem kojem je Apelacioni sud u Beogradu smanjio kaznu Suda BiH sa 14 na pet godina zatvora te Simo Stuparom, osuđenim za zločine u Vlasenici.

Pred bh. pravosuđem su aktivne 172 potjernice protiv nedostupnih za ratne zločine.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English