Vijest

Usvojen Nacrt izmjena Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda u Republici Srpskoj

23. Marta 2023.16:20
Većinom glasova poslanika Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika u ovom entitetu, kojim se kriminalizira kleveta i uvreda, a na koji su ranije glasno prigovorile nevladine i novinarske organizacije, te predstavnici međunarodne zajednice.
Narodna skupština Republike Srpske. Foto: BIRN BiH

Za predloženi Nacrt glasalo je 49 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), dok je protiv bio 21 poslanik iz opozicionih stranaka, koji su i prije glasanja ponovo pozvali predstavnike vlasti da povuku predložene izmjene.

“Ovo je Nacrt zakona koji je poguban po Republiku Srpsku. Ovo nije zakon o kriminalizaciji klevete. Ovo je zakon o kriminalizaciji javne riječi. Ovo je zakon koji udara direktno svakog građanina Republike Srpske i zabranjuje mu da kaže šta misli“, izjavio je predsjednik Kluba poslanika PDP u NSRS-a, Igor Crnadak.

On je dodao da će negativni efekti ovog zakona biti mnogo gori, te da je opštepoznato da i mnogi poslanici ovaj zakon smatraju pogubnim.

“Čuli ste da je i [Nenad ] Stevandić govorio negativno, Žunić je imao rezerve, brojni ljudi koji su se javili, ali oni ne smiju, oni se ne pitaju. Mi smo sretni da njima nije naređeno iz Izvršnog komiteta da ovo, mimo Poslovnika, pretvore u prijedlog i usvoje takav zakon. Naravno da znaju da je ovo glupost i da to treba odbaciti, ali ne smiju“, kazao je Crnadak.

Skupština nije dala podršku prijedlogu zaključka koji je uputio SDS, a koji traže da se iz izmjena Krivičnog zakonika izuzmu kleveta i uvreda.

Njije usvojen ni prijedlog zaključka da se Vlada zaduži da u roku od 90 dana u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o zaštiti od klevete.

Na prijedlog Zakonodavnog odbora, usvojen je zaključak kojim se Nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Glasanje o Izmjenama krivičnog zakonika 23. marta. Foto: BIRN BiH

Članovi novinarske zajednice su nakon glasanja rekli da je cilj ovog zakona ugušiti svaku slobodu javne riječi u društvu.

“Sada je potpuno jasno da Republika Srpska klizi u potpuno suprotnom smjeru od nekog uređenog demokratskog društva. Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio diplomatski rat Velikoj Britniaji i SAD-u, Narodna skupština RS-a je otišla mnogo dalje. Pokazuje da je ne interesuju mišljenja najznačajnijih i najvećih međunarodnih institucija i organizacija, čiji je i ona potpisnik“, kaže Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Prema njegovim riječima, bez obzira na sve argumente koje su iznijeli novinari u Republici Srpskoj i BiH, te međunarodne novinarske organizacije, poslanici imaju cilj da ograniče slobodu govora u Republici Srpskoj.

Vukelić dodaje da se i novinari bore protiv klevete i uvreda, ali ne na ovakav način, te da se Republika Srpska već mjesec dana bavi pitanjem klevete “koja joj je izgleda važnije od pitanja korupcije i kriminala, problema u zdravstvu, obrazovanja”.

“Nevjerovatnu količinu dokaza smo im poslali. Poslali smo im pravničke kritike zašto ovo nije dobro rješenje. Na sve su se to oglušili. I sada nas pozivaju na javne rasprave. Nas koje nazivaju spodobama i kažu da sami sebi uništavamo imovinu da bi naštetili vlasti. Mi sada treba ravnopravno da učestvujemo u nečemu za što kažemo da je vrlo loše rješenje. Ako se budemo i pojavljivali na javnim raspravama, to će biti samo sa jednim zaključkom – povucite Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika“, kaže Vukelić.

Detektor je ranije pisao o protivljenju novinarskih udruženja i međunarodnih organizacija na Nacrt izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske. 

Đorđe Vujatović