Vijest

Ukinuta oslobađajuća presuda za prikrivanje dokaza o smrti Dženana Memića

23. Marta 2023.16:12
Sud Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Tužilaštva i ukinuo prvostepenu presudu kojom su Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbe da su prikrivali dokaze o načinu na koji je Dženan Memić zadobio povrede u februaru 2016. godine, nakon čega je preminuo.
Zijad Mutap
Zijad Mutap. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je određen pretres pred Apelacionom vijećem Suda BiH, pred kojim će, kako je najavljeno, postupajući tužilac dokazivati navode optužnice.

Prije nekoliko dana Tužilaštvo je zatražilo ukidanje prvostepene oslobađajuće presude i novo suđenje Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza, dok su Odbrane zatražile odbijanje žalbe kao neosnovane.

Mutap i njegova kćerka Alisa Ramić, potom bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage  Dupovac, policajac Barić te Ožegović su provostepenom presudom iz novembra 2022. godine oslobođeni optužbe.

Predsjedavajući Vijeća Branko Perić je tada u obrazloženju presude naglasio da je ovaj predmet pokrenut, a da istragom još nije utvrđeno kako je došlo do povređivanja mladića.

“Još uvijek ne znamo ko je počinilac tog napada i kome su optuženi pomagali”, kazao je Perić.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je sa djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Optužnica za prikrivanje dokaza protiv Mutapa i ostalih potvrđena je u julu 2021., a u oktobru je počelo suđenje.

Vrhovni sud Federacije BiH ranije je izrekao oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić zadobio povrede od kojih je preminuo.

Jasmin Begić