Vijesti


Osmić: Preblaga ili previsoka kazna 22. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH i Odbrana iznijeli su žalbe na presudu kojom je u martu ove godine Alija Osmić osuđen na 11 godina za zločine u Bugojnu.
Pustivuk: Okončan dokazni postupak 22. Novembra 2011. Članak Saslušanjem posljednjih svjedoka Vijeća Suda BiH, okončan je dokazni postupak na suđenju Srpku Pustivuku, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. godine na području općine Ilijaš.
Karadžić: Odbijen zahtjev za prekid suđenja 22. Novembra 2011. Članak Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da mu se odobri jednomjesečna pauzu u suđenju prije početka izvođenja dokaza koji se odnose na genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.
Nešković i Ilić: Nepoznata sudbina razdvojenih muškaraca 22. Novembra 2011. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, bivši pripadnik Holandskog bataljona je rekao da su srpski vojnici u Potočarima u julu 1995. godine muškarce Bošnjake odvojili od žena i djece i odveli ih u “bijelu kuću”, te da ne zna za njihovu sudbinu nakon što su od
Mirsad Vatrač optužen za zločine u Kotor-Varoši 22. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Vatrača za zločin na području Kotor-Varoši počinjen 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Produžen pritvor Ranku Boljaku 22. Novembra 2011. Članak Kantonalni sud u Sarajevu produžio je pritvor Ranku Boljaku, optuženom za zločine protiv civilnog stanovništva u Sarajevu.
Zatražen pritvor za Gorana Lučića 18. Novembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da odredi pritvor Goranu Lučiću, koji se sumnjiči za zločine protiv čovječnosti u Gacku.
Karajić: Odgođeno izricanje presude 18. Novembra 2011. Članak Izricanje presude na obnovljenom suđenju Sulji Karajiću, optuženom za zločine na području Bihaća, odgođeno je za 28. novembar ove godine.
Karadžić: Srbi na pragu stvaranja države 18. Novembra 2011. Članak Vodstvo bosanskih Srba, na čelu sa Radovanom Karadžićem, definisalo je početkom juna 1992. godine razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata kao glavni strateški cilj i naložilo njegovo postizanje vojnim putem, posvjedočio je Ewan Brown na suđenju bivšem preds
Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Travniku 18. Novembra 2011. Članak Braća Šaban i Elvir Đelilbašić uhapšeni su uz sumnju da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Turbe (općina Travnik) krajem 1992. godine, navedeno je u Tužilaštvu BiH.