Članak

Karajić: Odgođeno izricanje presude

18. Novembra 2011.00:00
Izricanje presude na obnovljenom suđenju Sulji Karajiću, optuženom za zločine na području Bihaća, odgođeno je za 28. novembar ove godine.

This post is also available in: English

Obnovljeno suđenje Karajiću završeno je 11. novembra ove godine, kada je Apelaciono vijeće Suda BiH zakazalo izricanje presude za 22. novembar.

“Jedna od strana u postupku zatražila je odgodu izricanja presude, nakon čega je Sud BiH prihvatio zahtjev i odredio da presuda bude izrečena 28. novembra”, saopćeno je u Državnom sudu.

Prvostepenom presudom iz aprila 2010., Karajić, bivši pripadnik Petog korpusa Armije BiH (ABiH), proglašen je krivim za ubistva, nečovječno postupanje, protivzakonito zatvaranje, te premlaćivanje civila i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) i osuđen na 18 godina zatvora.

Karajić je proglašen krivim za sedam od ukupno deset tačaka optužnice – između ostalog, za ubistvo Amira Karajića zvanog Kolač, počinjeno 4. augusta 1994., kao i za ubistvo još jednog pripadnika NOAPZB-a, kojeg je u decembru iste godine izveo iz pritvorske jedinice policijske stanice Vrnograč (općina Velika Kladuša) te pucao u njega.

Nepravosnažnom presudom Karajić je osuđen i zbog toga što je u decembru 1994. godine “neosnovano privodio, te naredio podređenima da civile, za koje je pretpostavljao da podržavaju ideju APZB-a, privode” u prostorije osnovne škole u Todorovskoj Slapnici, gdje su neki ubijeni, a neki podvrgnuti nečovječnom postupanju i torturi.

Nakon što su uložene žalbe Tužilaštva i Odbrane, Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu, te odredilo ponovno održavanje suđenja, koje je počelo u maju 2011. godine.

S.U.

This post is also available in: English