Članak

Živković i Tadić: Završne riječi 6. februara

24. Januara 2013.00:00
Nakon što je Sud BiH ispitao vještaka vojne struke na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, završna riječ Tužilaštva BiH zakazana je za 6. februar.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće pozvalo je vještaka vojne struke kako bi pojasnio vezu Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i drugih organa na tom području u aprilu 1992. godine.

Vještak Mile Matijević je rekao kako je SJB u Čajniču prije ratnih sukoba u organizacionom smislu pripadao Centru službi bezbjednosti (CSB) u Goraždu, sve do donošenja Zakona o unutrašnjim poslovima Srpske Republike BiH.

“Zakon koji je donesen 1. aprila 1992. napravio je promjene, pa je SJB Čajniče pripao CSB-u Trebinje”, kazao je Matijević.

Tužilaštvo BiH tereti Milorada Živkovića i Duška Tadića za progon Bošnjaka s područja Čajniča, uključujući ubistvo civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

U optužnici stoji da je Živković bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče, a Tadić pripadnik paravojne jedinice “Plavi orlovi”.

Vještak je kazao kako je policija u to vrijeme kada su formirani Krizni štabovi mogla biti angažovana kao oružana sila.

Na pitanje Darka Samardžića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, da li je Krizni štab mogao da utiče i izdaje naredbe načelniku SJB-a Čajniče, vještak je potvrdno odgovorio, ali je dodao da je načelnik mogao procijeniti da li je ta naredba u skladu sa zakonom.

“Oni su se mogli suprotstaviti naredbama ukoliko su one bile nelegitimne, iako iz materijala koji sam dobio takvih slučajeva nema”, ustvrdio je Matijević.

Vještak je rekao da su u to vrijeme postojale paravojne formacije na području cijele BiH, ali da iz materijala koje je dobio za izradu nalaza ne može o tome detaljnije govoriti.
                                                                                                                                      
                                                                                                                                   M.B.

Povezani članci

This post is also available in: English