Članak

Lokalno pravosuđe – Marković: Tortura u Sokocu

24. Januara 2013.00:00
Na suđenju Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca, vještaci Optužbe su kazali da svjedok Hasan Dugić ima simptome posttraumatskog stresnog poremećaja koji je prouzrokovan hapšenjem, pritvaranjem i torturom 1992. godine.

This post is also available in: English

Neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić i psiholog Senadin Fadilpašić, po nalogu Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, izvršili su vještačenje svjedoka Dugića i utvrdili da je prije traumatskih događaja u Sokocu bio “zdrav čovjek”.

“On je bio potpuno zdrav do tih tortura koje je doživio u ratu. On je ispričao da je kao civil izveden iz kuće i odveden u Sokolac, gdje je bio izložen zlostavljanju u kojem se isticao Milan Marković. Rekao je da ga je Marković tukao u samici Policijske stanice čeličnom šipkom i gumenom palicom po svim dijelovima tijela”, kazala je Mehmedbašić.

Ona je dodala da je boravak u zatočeništvu kod Dugića prouzrokovao posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Markovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti da je od juna 1992. do marta 1993. godine premlaćivao i fizički zlostavljao zatvorene civile na području općine Sokolac.

Marković je, kako stoji u optužnici, u septembru 1992. godine u prostorijama stanice policije u Sokocu dvojicu zatvorenika pretukao metalnom šipkom i pendrekom.

Psiholog Fadilpašić potvrdio je da Dugić boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja.

“U ovom slučaju, zatočeništvo u logoru, odnosno tortura koju je tamo doživio, izazvali su reakcije stresa i užasa, a kao stresor izdvaja se događaj koji je izazvao najteže posljedice”, kazao je Fadilpašić.

Dugić je, svjedočeći u oktobru 2011. godine, ispričao da ga je optuženi Marković – kojeg je prepoznao u sudnici – pretukao u samici.

“Što se tiče stražara u policijskoj stanici Sokolac – bili su korektni, osim Markovića. Meni i Fikretu Sirći naredio je da priđemo kod rešetki što bliže, uzeo je metalnu šipku i tom šipkom me udario po uhu i vratu. Udarao je i Fikreta, zatim je metalnu šipku gurao prema mom desnom oku, a potom mi je tom šipkom povrijedio čelo”, rekao je tada Dugić.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. februar.

A.S.

This post is also available in: English