Članak

Korićanske stijene: Izricanje presude 15. februara

25. Januara 2013.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH 15. februara izreći će presudu četvorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama počinjen u augustu 1992. godine.

This post is also available in: English

Odbrane Dušana Jankovića i Željka Stojnića u završnim riječima zatražile su oslobađajuću presudu, tvrdeći da njihovi branjenici nisu počinili djelo za koje ih tereti Tužilaštvo BiH.

Optuženi Janković i Stojnić također su u završnom obraćanju istaknuli da nisu krivi, navodeći da su “kolateralna šteta”, jer su odgovorni za zločin mrtvi ili u bjekstvu. Oni su iskazali saučešće porodicama ubijenih na Korićanskim stijenama.

“Sama činjenica da mi je savjest čista dala mi je snagu da prođem golgotu ovog procesa uvjeren da će pravda biti zadovoljena. Ja sam bio kolateralna šteta tokom rata i u ovom postupku, i jedina satisfakcija bila bi mi oslobađajuća presuda”, rekao je Janković.

Njegov branilac Ranko Dakić kazao je da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vršili pritisak na svjedoke Luku Gnjatovića i Vitomira Lakića, koji su u istrazi rekli da su Jankovića vidjeli u konvoju, a u obnovljenom postupku su tvrdili da su takve iskaze dali pod pritiskom.

“Niko ne spominje Jankovića u bilo kojem kontekstu za konkretno strijeljanje. Janković nije bio prisutan na mjestu izvršenja djela, već je 21. augusta 1992. godine bio u selu Sreflije u Kozarskoj Dubici, na slavi kod prijatelja Milana Kukića”, kazao je Dakić.

Za zločin počinjen na Korićanskim stijenama, gdje je ubijeno oko 200 civila, sudi se, pored Jankovića, i Zoranu Babiću, Miloradu Škrbiću i Željku Stojniću, nekadašnjim pripadnicima prijedorske policije.

Prvostepenom presudom Janković je, kao bivši “komandir stanice milicije Prijedor”, osuđen na 27 godina zatvora, Babić i Škrbić na po 22, a Stojnić na 15 godina. Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i naložilo održavanje novog suđenja.

Senad Kreho, branilac optuženog Stojnića, rekao je da Tužilaštvo nije dokazalo krivnju i da je jedini prijedlog Odbrane da ga Sud oslobodi optužbe.

Kreho je rekao da su svjedoci Stojnića vidjeli na Smetovima, krajnjem odredištu konvoja, a da su oni koji su tvrdili da su ga vidjeli u blizini mjesta zločina – lažno teretili optuženog.

“Žao mi je što se zločin desio. Porodicama izražavam duboko saučešće, ali ako mene osudite za ovo, to neće dovesti do pravde i pomirenja. Nisam učestvovao u zločinu i imam povjerenje da ćete pravilno cijeniti dokaze i osloboditi me optužbe”, kazao je Stojnić.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English