Članak

Silos: Ubistva i maltretiranja na kopanju rovova

24. Januara 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Slavoljub Krivić je izjavio da su zatočenici vođeni da obavljaju radove, gdje su se dešavala ubistva, ranjavanja i maltretiranja.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Krivić je rekao da je 10. juna 1992. godine odveden u osnovnu školu u Pazariću, gdje je zatekao još Srba. Iz škole je, kako je dodao, odveden u “Silos”.

“U ‘Silosu’ nas uvode u ćeliju broj pet. Tu sam zatekao osobe srpske nacionalnosti. Ćelija je bila krvava, od tuče, batina”, kazao je svjedok, dodavši da njega niko nije “dirao”.

U vezi sa uslovima u “Silosu”, kako je svjedok rekao, zatvorenici se nisu smjeli obraćati upravniku i zamjeniku, jer bi “dobili batine”.

“Ishrana je bila zdjela hrane. To je voda i možda malo kupusa, četiri-pet kašika po osobi, i komad hljeba. Hranu su nam pojačali kada je zatvorenik umro od gladi”, kazao je Krivić.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Ðelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Prema optužnici, Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Šerif Mešanović je bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a ostali su bili pripadnici policijske, vojne i civilne vlasti.

Zatvorenike u “Silosu”, kako je rekao Krivić, čuvali su stražari. On je naveo da ga je jedan stražar u “Silosu” htio tući, kada je naišao upravnik Bećir Hujić i to spriječio.

“Nas 29. decembra 1992. prebacuju u macine ‘Krupa’. Raspoređuju nas u tri magacina. Šerif Mešanović je tu bio upravnik”, kazao je svjedok.

Dodao je da je iz tog objekta prebačen u Hrasnicu, odakle je odvođen na radove.

“Radio sam kopanje tranšeja, pravili smo bunkere, nosili grede… Tokom drugog puta kada sam boravio u Hrasnici, kopamo tunel u Butmiru, na Igmanu kopamo tranšeje…”, prisjetio se svjedok.

Tokom obavljanja radova, kako je rekao, dešavala su se ubistva, ranjavanja, pogibije i maltretiranja zatočenika.

“U aprilu 1993. ubijena su trojica. Ja nisam prisustvovao ubistvu, ali je razlog bio bijeg četiri zarobljenika. Nas druge su natjerali da se popnemo na kamion i kleknemo. Vršili su fiziološke potrebe po nama i tjerali nas da pjevamo”, ispričao je Krivić.

Svjedok je nakon toga boravio u “Silosu”, gdje je viđao Šerifa Mešanovića. Kazao je kako je Mešanović jedne prilike u “pijanom stanju” tukao dvojicu zatočenika. Krivić je “Silos” napustio 19. januara 1996. godine.

Tužilac Behaija Krnjić obratio se Sudskom vijeću i rekao da je u ponedjeljak razgovarao sa Goranom Golubom, koji je svjedočio 17. januara, a zbog pisanja “srbijanskih medija” da je Goluba tokom zatočeništva na Igmanu maltretirala jedna estradna zvijezda.

“Golub mi je rekao da je presreten pred Sudom BiH i da je na njega pritisak izvršio Tomić i ponudio mu da potpiše neki papir”, kazao je Krnjić, podsjetivši da svjedok ni tokom suđenja, a ni u Tužilaštvu BiH, nije želio govoriti o događajima s Igmana.

Advokat Duško Tomić, koji brani jednog od optuženih u ovom predmetu, želio se obratiti, ali mu Sudsko vijeće to nije dopustilo, uz obrazloženje da ponašanje branioca reguliše etika, a ne zakon.

Suđenje se nastavlja sutra.

S.U.

This post is also available in: English