Članak

Avdović i Vintila: Užasni bolovi nakon premlaćivanja

25. Januara 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da ga je Iulian Vintila tukao dok je bio zatočen u tom objektu.

This post is also available in: English

Svjedok Slobodan Gutaj kazao je da ga je Vintila, kojeg su zvali “kuhar”, tukao u ćeliji broj 12 kasarne “Viktor Bubanj”.

“Kada me je dva-tri puta dobro premlatio, pitao sam zatvorenika Damjanovića kako se zove, on mi je rekao da je to ‘kuhar Vintila’”, kazao je svjedok.

Iulian-Nicolae Vintila optužen je, zajedno sa Ramizom Avdovićem, da su od juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je u to vrijeme bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Na pitanje Vlade Adamovića, branioca optuženog Vintile, da li je moguće da je zamijenio Vintilu, svjedok je rekao da je “svašta moguće”. Odbrana je kazala da tvrdi da je došlo do zamjene identiteta i da postoje nedosljednosti u ranijem iskazu svjedoka i današnjem svjedočenju.

“Kuhari su nam izjutra donosili hranu, ali među njima nije bio Vintila. Međutim, Vintilu su zvali ‘kuhar’”, rekao je svjedok.

Svjedok je ispričao kako je po dolasku u kasarnu “Viktor Bubanj” pretučen, nakon čega se onesvijestio.

“Udaraju nogama, rukama, palicama… To su bili užasni bolovi. Sav sam bio crn i pitam se kako sam to mogao izdržati”, kazao je svjedok.

On je rekao da je tokom boravka u kasarni odvođen i na ispitivanja kod istražnog sudije, te da se protiv njega vodio krivični postupak zbog “saradnje sa Vojskom Republike Srpske (VRS)”.

“Osuđen sam bio na godinu dana, a to je bilo da pokriju ono što su me držali. Kasnije mi je kazna povećana za još šest mjeseci”, kazao je Gutaj.

U kasarni “Vikor Bubanj”, kako je rekao, proveo je oko osam mjeseci, nakon čega je prebačen u Centralni zatvor u Sarajevu.

Suđenje će se nastaviti 1. februara.

S.U.

This post is also available in: English