Vijesti


Živković i Tadić: Bez naređenja optuženog 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Odbrane je rekao da nije po naređenju optuženog Milorada Živkovića sudjelovao u hapšenju Mirzeta Čolaka.
Nešković i Ilić: Vjerovanje u riječi Ratka Mladića 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Odbrane Srbislav Davidović je rekao da nije mogao predvidjeti ubistva Srebreničana u julu 1995. godine.
Karadžić: Egzekucije u Kravici 29. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, Radovan Karadžić ustvrdio je da je broj Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba 13. jula 1995. godine ubile u selu Kravica “uvećan za deset puta”, sugerišući da je moglo biti najviše 150 žrtava, a ne 1.000, kako pi
Vlahović: Otkup glave 29. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala kako je optuženi njenog muža odveo iz stana i pretukao ga.
Baričanin: Iznesene žalbe na presudu 29. Marta 2012. Članak Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu kojom je Saša Baričanin osuđen na 18 godina zatvora, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženom izrekne dugotrajnu kaznu zatvora, dok je Odbrana tražila da se prvostepena presuda ukine.
Lokalno pravosuđe – Istočno Sarajevo: Određen pritvor Mladenu Markoviću 29. Marta 2012. Članak U Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu potvrđeno je da je Mladenu Markoviću ponovo određen jednomjesečni pritvor, nakon što je Vanraspravno vijeće ovog suda ukinulo prvobitnu odluku.
Gazdić: Optuženi kao nada i nevolja 29. Marta 2012. Članak Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se kako je optuženi Jasko Gazdić odveo jednu žensku osobu u sobu u stanu u Foči, u koji su zajedno dovedene u ljeto 1992. godine.
Muderizović i ostali: Tući i strijeljati 29. Marta 2012. Članak Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u kasarni “Viktor Bubanj” rekao je da je u tom objektu bio zatvoren od juna do augusta 1992. godine i da je od drugih zatvorenika saznao da je upravnik zatvora bio izvjesni Besim.
Bašić i Šijak: Zatvorenik sa privilegijom 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločin u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je policajacu koji je bio zatvoren u prostorijama zgrade “Autotransa” i “Šumarstva” nekoliko puta u posjetu dolazila sestra.
Lokalno pravosuđe – Raguž: Dvije godine zatvora 28. Marta 2012. Članak Kantonalni sud u Mostaru osudio je Miroslava Raguža na dvije godine zatvora zbog zločina počinjenih 1993. godine u Stocu nad civilima i ratnim zarobljenicima.