Članak

Bašić i Šijak: Zatvorenik sa privilegijom

29. Marta 2012.00:00
Na suđenju za zločin u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je policajacu koji je bio zatvoren u prostorijama zgrade “Autotransa” i “Šumarstva” nekoliko puta u posjetu dolazila sestra.

This post is also available in: English (English)

Elvedin Bisić, bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) i zamjenik upravnika zatvora koji se nalazio u prostorijama zgrade “Autotransa” i “Šumarstva” u Varešu, rekao je da se sjeća kako je jednom od zatvorenika u posjetu dolazila sestra, te da je taj zatvorenik prije rata bio policajac, zbog čega je u zatvoru imao “veće privilegije”.

“Policajcu koji je bio u zatvoru dva ili tri puta u posjetu je dolazila sestra. Ona je u posjeti mogla duže da ostane jer je taj policajac imao veće privilegije od ostalih zatvorenika”, kazao je svjedok Bisić, dodavši da je jednom bio prisutan kada je zatvorenikova sestra dolazila u posjetu.

Bisić je svjedočio na suđenju Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, koji su, prema optužnici Tužilaštva BiH, 25. januara 1994. u zatvoru ABiH koji se nalazio u podrumskim prostorijama zgrade “Šumarstva” u Varešu, prisilili žensku osobu hrvatske nacionalnosti na seksualni odnos.

Kako stoji u optužnici, svjedokinja A je taj dan došla bratu u posjetu, nakon čega su u kancelariju ušle najprije dvije nepoznate osobe – od kojih je jedna nosila nož, a druga vojne deke – te obojica optuženih. Kako stoji u optužnici, optuženi i dvije nepoznate osobe su je silovali.

Bašić je, kako je navedeno u optužnici, u to vrijeme bio načelnik Odjeljenja službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac 122. lake brigade ABiH.

Na upit Odbrane optuženog Bašića da li se u zatvoru mogao desiti događaj zbog kojeg se sudi Bašiću i Šijaku, svjedok Bisić je rekao da nije.

“Nema teorije da je u tom objektu moglo doći do seksualnog zlostavljanja. Da znam da su Bašić i Šijak to uradili, rekao bih to ovdje, jer to je zločin”, kazao je Bisić, naglasivši kako optuženog Bašića ne poznaje od ranije.

Svjedok Bisić je rekao da su u zatvoru bili pripadnici ABiH, te oko 22 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a da je svim zarobljenicima posjeta bila dozvoljena.

Alija Čizmo, nekadašnji stražar u pritvoru u zgradi “Autotransa” i “Šumarstva” i drugi svjedok koji je dao iskaz na ovom ročištu, kazao je da nikada nije čuo da se u prostorijama koje je obezbjeđivao desilo silovanje.

Na upit Tužilaštva BiH da li se sjeća da je optuženi Šijak u ratu koristio neku poštapalicu, svjedok Čizmo je rekao da se ne sjeća. Nakon toga, Mirko Lečić, tužilac Državnog tužilaštva predočio je izjavu u kojoj je Čizmo rekao da je Šijak koristio poštapalicu “Miko moj”.

“Može biti da sam to izjavio, ali se ne mogu svega sjetiti. U Tužilaštvu BiH, kada sam davao izjavu, neko me je podsjetio na uzečicu ‘Miko moj’ koju je koristio Šijak”, kazao je Čizmo.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 2. april ove godine, kada će biti saslušana još dva svjedoka Tužilaštva BiH.

                                                                                                                                                  S.U.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)