Članak

Gazdić: Optuženi kao nada i nevolja

29. Marta 2012.00:00
Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se kako je optuženi Jasko Gazdić odveo jednu žensku osobu u sobu u stanu u Foči, u koji su zajedno dovedene u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

“On ju je samo uhvatio i odveo u sobu. Ja sam ostala i čula sam kako je molila: ‘Ja sam majka dvoje djece, znaš gdje mi je muž’”, prisjetila se svjedokinja J.       

Gazdića optužnica tereti da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), od aprila 1992. do marta 1993. godine, nečovječno postupao prema ženskim osobama bošnjačke nacionalnosti u Foči. Na teret mu je stavljeno silovanje više osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima su bile i dvanaestogodišnjakinje.

Svjedokinja J je navela da je ženska osoba, koja je na ovom suđenju već svjedočila pod pseudonimom C, bila udata za sina njenog djevera i da su živjele u istoj kući u Foči.

Ona je ispričala da su C i ona iz kuće krenule s Miodragom Nikačevićem, kojeg je svjedokinja poznavala i koji im je rekao da idu u razmjenu. Međutim, Nikačević i još jedan vojnik odvezli su ih u jednu kući prema Miljevini. Nikačević je 2010. pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na deset godina za zločine u Foči.

“Jedan iz grupe vojnika mene je odveo na sprat i tu me silovao. (…) C je ostala dole. Kad sam silazila, čula sam joj glas”, kazala je svjedokinja J.

Nakon toga su ih, kako je dodala, Nikačević i vojnik pod nadimkom Tuta odveli u jedan stan u Foči nedaleko od policije.

“Poznala sam Jaska Gazdića kad su nas uveli. Pomislila sam da će nas spasiti. On je bio dijete iz mješovitog braka”, rekla je J.

Ona i C su, kako je navela, sa Gazdićem i još jednim vojnikom provele dva do tri sata u sobi razgovarajući, nakon čega je optuženi odveo C, a ona ostala sa nepoznatim vojnikom, koji ju je silovao. Dodala je da su ujutro puštene da idu kući, ali da sa C nije razgovarala o tome šta se dešavalo u sobi.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedokinja je potvrdila da se na ovom suđenju pojavila na molbu C. Gazdićevog branioca Duška Tomića interesovalo je zbog čega je svjedokinja u ranijem iskazu navela da su odmah po dolasku u stan odvedene u sobe, a nije spominjala da su nekoliko sati razgovarali.

“Možda sam tu pogriješila, ali stavite se u moju poziciju (…) Ja sam bila izgubljena poslije onog u kući”, odgovorila je J.

Tomić je najavio da će tražiti suočenje J i C zbog, kako je naveo, različitih tvrdnji o onome što se dogodilo.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 4. aprila.  

M.T.

This post is also available in: English