Članak

Nešković i Ilić: Vjerovanje u riječi Ratka Mladića

29. Marta 2012.00:00
Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Odbrane Srbislav Davidović je rekao da nije mogao predvidjeti ubistva Srebreničana u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Davidović, bivši predsjednik Izvršnog odbora općine Bratunac, kazao je kako je vjerovao u riječi Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), da civili mogu ostati ili napustiti Srebrenicu.

Mladić, koji čeka početak suđenja u Haškom tribunalu, optužen je za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Svjedok Davidović se prisjetio kako su mu 14. jula 1995. direktori Zemljoradničke zadruge u Kravici kod Bratunca pričali o pogubljenjima 300 do 400 Bošnjaka koji su bili zatvoreni u toj zadruzi.

“Frapirao sam se. Ispričali su mi da su se 13. jula u popodnevnim satima desila strijeljanja i ubijanja zatvorenih muslimana”, kazao je Davidović svjedočeći u korist optuženog Zorana Ilića.

Kako je rekao svjedok, u to vrijeme nije čuo da se pogubljenja vrše na Branjevu, Petkovcima i Pilici, mjestima na području Zvornika.

Davidović je svjedočio na suđenju Zoranu Iliću i Draganu Neškoviću, bivšim pripadnicima Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) koji su optuženi da su 12. i 13. jula 1995. godine u naselju Budak blizu Potočara učestvovali u pretresu bošnjačkih kuća radi pronalaska i sprovođenja stanovništva u Potočare.

Prema optužnici, Nešković i Ilić su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici (općina Bratunac), gdje su pogubljeni. Ilić je optužen da je pucao iz automatskog oružja u gomilu tijela prethodno strijeljanih zarobljenika, a Neškoviću je na teret stavljeno da je naredio dvojici pripadnika iz jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca, što su oni i učinili.

Nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine, svjedok je, kako je ispričao, bio na sastanku u hotelu “Fontana” u Bratuncu na kojem su bili Mladić, predstavnici Bošnjaka iz Srebrenice i UNPROFOR-a. Dok su Bošnjaci iznosili stav da žele napustiti Srebrenicu, Mladić im je, kazao je svjedok, sugerisao da mogu “bez bojazni ostati, uza sve garancije i prava”.

Davidović je naveo da je 12. jula 1995. godine bio Potočarima, gdje je vidio oko 20.000 muškaraca, žena i djece iz Srebrenice, te srpsku vojsku i policiju.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje će biti nastavljeno 4. aprila ove godine.

A.J.

This post is also available in: English