Vijesti


Gazdić: Spas od smrti 17. Maja 2012. Članak Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločine u Foči, optuženi Jasko Gazdić rekao je da nikada nije silovao ili zlostavljao žene bošnjačke nacionalnosti, ali da je jedne prilike spasio maloljetnicu u tom gradu.
Grujić: Tijela ubijenih ekshumirana u Pandurici 17. Maja 2012. Članak Na suđenju Slobodanu Grujiću za zločin počinjen u Zvorniku, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su 1997. godine u Pandurici ekshumirani posmrtni ostaci članova njihovih porodica koje su u tom mjestu u maju 1992. uhapsili pripadnici srpske vojske.
Mladić: Bosanski genocid 17. Maja 2012. Članak Drugog dana iznošenja uvodne riječi, Tužilaštvo u Haagu je kazalo kako će dokazati da je Ratko Mladić komandovao i lično prisustvovao događajima na terenu u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske (VRS) ubila više od 7.000 srebreni
Mladić: Slavina terora u Sarajevu 17. Maja 2012. Članak Iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva u Haagu, počelo je suđenje Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godi
Pomiješana osjećanja žrtava na suđenju Mladiću 16. Maja 2012. Članak Tokom iznošenja uvodne riječi Tužilaštva u Haagu, optuženi Ratko Mladić i javnost na galeriji sudnice u kojoj je počelo suđenje bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) upozoreni su da ne gestikuliraju jer će u protivnom između njih b
Određen pritvor Najdanu Mlađenoviću 14. Maja 2012. Članak Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Najdanu Mlađenoviću, osumnjičenom za zločine na području Bratunca 1992. godine.
Kornjača: Optuženi naoružan i uniformisan 14. Maja 2012. Članak U nastavku suđenja Milunu Kornjači, optuženom za zločine u Čajniču, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je optuženog još 1991. godine u Čajniču viđao naoružanog i uniformisanog.
Barašin vraćen u Tužilaštvo BiH 14. Maja 2012. Članak Milorad Barašin premješten je s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH nakon okončanja disciplinskog postupka.
Lokalno pravosuđe – Ostojić: Odgođeno svjedočenje haškog osuđenika 11. Maja 2012. Članak Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine u logoru Sušica (općina Vlasenica), na neodređeno vrijeme je odgođeno svjedočenje haškog osuđenika Dragana Nikolića Jenkija jer nisu ispunjeni uslovi koje je tražio.
Lokalno pravosuđe – Ilić: Početak suđenja 12. juna 11. Maja 2012. Članak Suđenje Moniki Karan Ilić, optuženoj za zločine nad civilima u Brčkom, počet će 12. juna ove godine čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta.